Početna » ОБЈАВЉЕН ПРАВИЛНИК О ПОДСТИЦАЈИМА ВОЋАРИМА ЗА ВИШЕГОДИШЊЕ ЗАСАДЕ

ОБЈАВЉЕН ПРАВИЛНИК О ПОДСТИЦАЈИМА ВОЋАРИМА ЗА ВИШЕГОДИШЊЕ ЗАСАДЕ

од Паланка данас
0 Коментар

Управа за аграрна плаћања Министарства пољопривреде објавила је Правилник о подстицајима програмима за унапређење конкурентности за инвестиције у физичку имовину пољопривредног газдинства кроз подршку подизања вишегодишњих производних засада воћака и хмеља. Максимални износ подстицаја по кориснику је 3.000.000 динара.Подстицаји за подизање производних засада обухватају подршку програмима, који се односе на:

1) подршку подизања нових производних засада са савременом технологијом гајења воћака и хмелја, без наслона и са наслоном

2) припрему землјишта за подизање производних засада

У зависности од програма подршке подстицаји обухватају:

1) набавку садница воћака и хмелја;

2) набавку наслона за производне засаде;

3) припрему, обраду землјишта, копање јамића за садњу и садњу, односно за набавку супстрата са сертификатом за производне засаде боровнице и/или малине, са поставлјеним садницама боровница и/или малина у саксијама/врећама, као и супстрата за класичне засаде боровница и/или малина на банковима;

4) хемијску анализу землјишта са препоруком ђубрења землјишта за садњу, односно испитивање механичког састава землјишта

Право на подстицаје за подизање производних засада има:

1) физичко лице – носилац комерцијалног породичног полјопривредног газдинства

2) предузетник

3) правно лице, и то: привредно друштво, землјорадничка задруга, научноистраживачка организација, школа, задужбина, манастир и црква.

Право на подстицаје остварује се за један или више подигнутих производних засада, а површина сваког производног засада треба да буде у распону:

1) од 0,1 ха до 2 ха за сваку врсту јагодастих воћака и хмелја, а за шумску јагоду од 0,05 ха до 2 ха;

2) од 0,2 ха до 5 ха за сваку врсту јабучастих, коштичавих, језграстих и осталих дрвенастих воћака.

Производни засад може да се налази на једној или више катастарских парцела, али катастарске парцеле морају да се налазе једна поред друге и да чине једну целину.

Право на подстицаје остварује се под условом да подносилац захтева у Регистру има уписано мање од 2 ха јагодастих врста воћака или хмелја, односно мање од 5 ха јабучастих, коштичавих, језграстих и осталих дрвенастих врста воћака.

Kорисник подстицаја остварује право на подстицаје у одговарајућем процентуалном износу од вредности реализоване инвестиције, зависно од места инвестиције, односно подручја где је засад подигнут, а у складу са законом којим се уређују подстицаји у полјопривреди и руралном развоју, односно посебним прописом којим се уређује расподела подстицаја у полјопривреди и руралном развоју.

Максимални износи подстицаја за подизање производних засада, у зависности од врсте подстицаја, јесу:

1) за набавку садница воћака, винове лозе и хмелја – 2.500.000 динара;

2) за набавку наслона, односно колја – 825.000 динара;

3) за припрему землјишта, односно за набавку супстрата са сертификатом за производне засаде боровница са поставлјеним садницама боровница у саксијама/врећама, односно за супстрат за класичне засаде боровница на банковима – 375.000 динара.

4) за хемијску анализу землјишта, односно испитивање механичког састава землјишта – 100.000 динара.

Детаље можете да погледате ОВДЕ:Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept