Početna » ОБЈАВЉЕНА ЛИСТА: Списак смерова на којима ће средњошколци добијати од државе по 5.000 динара

ОБЈАВЉЕНА ЛИСТА: Списак смерова на којима ће средњошколци добијати од државе по 5.000 динара

од Паланка данас
0 Коментар

Ђаци који ове године упишу средње стручне школе које образују пекаре, месаре, завариваче, обућаре, посластичаре по дуалном моделу, могу рачунати на помоћ државе.

Они ће по 5.000 динара добијати девет месеци годишње, пише Еуронеwс Србија.

Осим пет поменутих занимања, на листи дефицитарних нашло се још 23 занимања. Листа је објављена у Конкурсу за упис ученика у први разред средње школе.Процедура је таква да конкурс за добијање новчаних средстава расписује Канцеларија за дуално образовање, а школе пријављују све ученике уписане у први разред на смеровима који школују ђаке за дефицитарна занимања.

Уговор о дедели средстава за подршку закључују школа, Канцеларија и ученик, односно родитељ или други законски старатељ.

Оно што је важно за ученике, помоћ од државе не добијају само у првом разреду, већ наредне три или четири године, зависно од тога колико траје школовање, преноси Еуронеwс Србија.

Листа дефицитарних занимања

У овогодишњем Конкурсу за упис у средњу школу, објављен је списак са 28 дефицитарних занимања. На листи су се нашли: техничар за металуршке технологије, бравар- заваривач, оператер машинске обраде резањем, ауто-електричар, оператер основних грађевинских радова, полагач облога, столар, посластичар, кувар, пекар, израђивач хемијских производа, обућар, индустријски кројач, модни кројач.

Затим, техничар за израду и одржавање алата, механичар моторних возила, индустријски механичар, монтер телекомуникационих мрежа, декоратер зидних површина, оператер за израду намештаја, трговац, конобар, месар, оператер у прехрамбеној индустрији, возач моторних возила, галантериста коже, механичар текстилних машина, виниоградар- винар.

Ђаци који се школују за дефицитарна занимања по дуалном моделу осим помоћи државе имаће и редовну надокнаду за праксу која им припада по Закону о дуалном образовању. За сваки дан проведен на пракси у компанији добијају 70 одсто минималне цене рада по сату.

Прерачунато у новац то значи да за један дан праксе недељно у компанији (четири дана месечно), добијају на крају месеца 4.500 динара. Старији разреди који имају по два или три дана праксе недељно добијају по 9.000 динара, односно 13.500 динара месечно.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept