Početna » ОБЈАВЉЕНА ПРОГНОЗА ЗА ОКТОБАР И НОВЕМБАР

ОБЈАВЉЕНА ПРОГНОЗА ЗА ОКТОБАР И НОВЕМБАР

од Паланка данас
0 Коментар

Пред нама је најпре топао и просечно кишан октобар у већем делу Србије

Лето полако одбројава последње дане, а јесен нам стиже, рекло би се, и пре него календарски. Последњих недеља смењивали су се сунце, облаци и киша, а о изгледима времена за месеце пред нама за Kурир је говорио проф. др Југослав Николић, директор РХМЗ-а.Он је за Kурир рекао да је пред нама најпре топао и просечно кишан октобар у већем делу Србије.

– У већем делу Србији се очекује октобар са средњом температуром ваздуха до једног степена изнад вишегодишњег просека, а у јужним и источним деловима земље у домену просека. Средња октобарска температура имаће вредности у интервалу од 13 до 16 степени, а у планинским пределима од осам до 10 степени.

– Прогнозира се да ће средња максимална температура ваздуха за октобар бити од 21 до 23 степена у нижим пределима, а у планинским пределима од 12 до 18 степени, док ће средња минимална температура ваздуха бити у интервалу од осам до 13 степени, а у планинским пределима од пет до осам степени. – рекао је и додао да се очекује да ће летњих дана са максималном температуром 25 степени у нижим пределима бити од два на Палићу, до пет у Нишу, а у Београду три дана.Он је додао и да се током октобра се прогнозира количина падавина у домену вишегодишњег просека у већем делу Србије, док се на западу и југозападу Србије очекује дефицит падавина.

– Прогнозира се да ће средња октобарска количина падавина у нижим пределима бити од 40 до 60 мм, а на планинама од 60 до 80 мм. Очекује се да у октобру број дана са падавинама у нижим пределима буде од 11 до 14 дана, у Београду 12, а у брдско-планинским крајевима до 18 дана – рекао је он.

Николић је потом додао да климатски изгледи за новембар ове године показују да ће тај месец бити са температуром ваздуха изнад просека и просечном сумом падавина у већем делу Србије.

– У Србији се очекује топао новембар са средњом температуром ваздуха до једног степена изнад вишегодишњег просека. Средња новембарска температура имаће вредности у интервалу од шест до осам степени, а у планинским пределима од три до шест степени. Прогнозира се да ће средња максимална температура ваздуха за новембар бити од 11до 14 степени у нижим пределима, а у планинским пределима од шест до 10 степени, док ће средња минимална температура ваздуха бити у интервалу од два до пет степени, а на планинама од нула до два степена. Прогнозира се од 2 до 8 мразних дана у нижим пределима, са минималном дневном температуром ваздуха нижом од нула степени, а на планинама од 10 до 13 дана – рекао је наш саговорник и додао да се током новембра прогнозира количина падавина у домену вишегодишњег просека у већем делу земље, док се на југу Србије очекује дефицит падавина.- Прогнозира се да ће новембарска количина падавина у нижим пределима бити од 50 до 70 мм, а на планинама од 60 до 90 мм. Очекује се од 10 до 12 дана са падавинама, а у брдско-планинским крајевима од 12 до 15 дана – казао је он.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept