ОБЈАВЉЕНИ КОНАЧНИ РЕЗУЛТАТИ ЗАВРШНОГ ИСПИТА ЗА ОСМАКЕ-ДАНАС И СУТРА ЛИСТА ЖЕЉА

У основним школама у Србији објављени су коначни резултати завршног испита, а мали матуранти данас и сутра, попуњаваће листе жеља за упис у жељену средњу школу.

Ове године завршни испит полагало је 72.909 ученика и они су у просеку на испиту из матерњег језика освојили 11,86 бодова, на испиту из математике 9,95 бодова, док је најбоље урађен комбиновани тест са просечним бројем бодова од 12,51.

Једино је комбиновани тест ове године урађен боље него прошле године када је просечни број освојених бодова био 11,19.

У петак и суботу предвиђено је да ђаци попуњавају листе жеља са највише 20 образовних профила. Важно је да ученици наведу што више жеља како се не би десило да остану неуписани у средњу школу у првом кругу.

Ђаци се по средњим школама распоређују тако што се истовремено укршта број освојених бодова на завршном испиту и остварени успех у основној школи са листама жеља.

Компјутер то ради истовремено за све ученике како се не би десило да неко буде оштећен. Упис ученика у средње школе биће 9. и 10. јула.

Највећа новина ове године је другачији начин бодовања за упис у средњу школу. Успех из основне школе носи максималних 60 бодова, док успех на завршном испиту носи максималних 40 бодова.

На тесту из матерњег језика и математике ученици су максимално могли да освоје по 13 бодова, док су на комбинованом тесту максимално могли да освоје 14 бодова.

Претходних година тестови на завршном испиту носили су максимално 30 бодова, док је успех из основне школе носио максималних 70 бодова.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/objavljeni-konacni-rezultati-zavrsnog-ispita-za-osmake-danas-i-sutra-lista-zelja/