ОБЈАВЉЕНИ КОНКУРСИ НСЗ ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ И САМОЗАПОШЉАВАЊЕ

Национална служба запошљавања филијале у Смедереву изашла је са јавним позивима који су јасно дефинисали услове за остваривање права на субвенције приликом запошљавања и самозапошљавања у 2017. години. Стручним службама прослеђена су упутства на основу којих ће се тачно знати какви програми се предвиђају за смањење незапослености и ко ће имати предност приликом аплицирања за средства НСЗ.

Извесно је да се новине односе на категорију лица до 30 година старости и да ће бити повећан број категорија ширењем листе на децу из хранитељских породица, децу самохраних родитеља, палих бораца и социјално угрожених породица, жртве насиља у породици, жртве трговине људима…

Неће се мењати износ субвенција, биће на нивоу прошлогодишњих, уз извесну промену која се односи на путне трошкове за категорију јавних радова у износу од 2.000 динара.

Субвенције за самозапошљавање додељују се у једнократном износу од 180.000 динара, односно 200.000 динара у случају самозапошљавања вишкова запослених, или 220.000 динара за незапослене особе са инвалидитетом ради оснивања радње, задруге или другог облика предузетништва као и оснивања привредног друштва уколико у њему незапослени заснива радни однос. Субвенције за самозапошљавање намењене су лицима која су на евиденцији НСЗ и имају завршену обуку за започињање сопственог посла. Време проведено на евиденцији није пресудно. 

Плата лица које заснива радни однос на три до шест месеци у оквиру јавних радова износиће 18.000 динара на месечном нивоу за пун фонд радних часова. Субвенције у програму новог запошљавања остају 200.000 динара. Накнаде у оквиру програма стручне праксе износе 16, 14 и 12.000 динара у зависности од степена образовања и могу се исплаћивати најдуже 12 месеци. Програм је намењен незапосленим лицима без обзира на године старости, без радног искуства у струци, са најмање средњим образовањем, а у складу са стањем и потребама локалног тржишта рада.

Право на субвенције може да се оствари и удруживањем више незапослених, формирањем привредног друштва ради самозапошљавања. Уколико се више незапослених удружи свако лице понаособ подноси захтев и има право на 180.000 динара, односно 220.000 уколико припада категорији особа са инвалидитетом. 

У случају да се два или више лица из категорије вишкова запослених удружује имају право на по 200.000 динара субвенција, а уколико у року од три месеца од уплате средстава доставе доказе о утрошку субвенције и 20 посто износа средстава добијених по основу отпремнине, кориснику се може одобрити додатних 40.000 динара. 

Сви програми НСЗ реализују се у сарадњи са локалним самоуправама и у великој мери зависе од средстава опредељених буџетом за смањење незапослености. 

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/objavljeni-konkursi-nsz-za-zaposljavanje-i-samozaposljavanje/