ОБУКА “ ЕДУКАЦИЈА НАЈМЛАЂИХ ГЕНЕРАЦИЈА КАО АНТИДИСКРИМИНАЦИОНА ПОЛУГА-ЕГАЛ“

У Смедеревској Паланци одржана је тродневна обука за представнике и представнице институција о антидискриминацији ,,Едукација најмлађих генерација као антидискриминациона полуга- ЕГАЛ“, што је део пројекта ,,Образовање најмлађих генерација као покретачка основа, ЕГАЛ против дискриминације“ који финансира Европска унија.

Тренинг је реализован 8. октобра у ПУ,, Чика Јова Змај“, 9. октобра у Малој сали Општине Смедеревска Паланка, док је трећи дан обуке био онлајн. На поменутој обуци учествовали су представници Предшколске установе, основних и средњих школа из нашег града, као и представници Центра за социјални рад, Дневног боравка ,,Пуж“ и Општине Смедеревска Паланка. Представник ОШ „Олга Милошевић“ на овом тренингу била је Ивана Лукић, библиотекар.
Тренинг је обухватао појам дискриминиције, основе дискриминације, мере афирмативне акције, облике дискриминације, предрасуде и стереотипе на основу којих долази до дискриминације, као и обуку о кривичноправној заштити дискриминације. Посебан акценат дат је на Први међународни документ у коме је дефинисано начело дискриминације, а то је Универзална декларација о људским правима усвојена још 1948. године. Начело једнакости међу људима је било оно чиме смо се водили све време тренинга, али и оно чиме ћемо се водити иначе у животу. Посебан осврт био је усмерен на теми дискриминације Рома као једној од веома често дискриминисаној маргинализованој групи, али смо се дотакли и тема о дискриминацији жена, деце, особа са инвалидитетом…
У доброј атмосфери и одличној организацији протекао је тренинг који су водиле едукаторке Марина Симеуновић и Соња Барбо.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/obuka-edukacija-najmladjih-generacija-kao-antidiskriminaciona-poluga-egal/