ОЧЕКУЈЕ НАС ДУГО ТОПЛО ЛЕТО

Ово лето биће изузетно топло, морам напоменути да ће температуре бити изнад просека. Вишедеценијски просек који ће бележити и 2-3 степена него што смо навикли. Биће и краткотрајног захлађења. Али, неће дуго трајати током лета, мада ће пријати. Пријаће посебно онима којима због здравствених проблема сметају врућине – рекао је метеоролог Недељко Тодоровић.

Временска прогноза лето 2022. у Србији подразумева значајне последице глобалних прилика, а треба имати у виду и да метеоролошко лето почиње 1. јуна.

Подсетимо, ту се пре свега мисли на феномен Ла Нина који је био доминантан у претходном периоду. Он ће прерасти у Ел Нино током лета. Утицај ових феномена и промена ће се одразити и на временске прилике у Европи.Укратко, очекује нас поприлично екстремно лето, па ће врео ваздух из Сахаре често стизати до нашег континента. Истовремено, утицај хладног ваздуха са Северног пола ће бити снажнији на Северну Европу.

Што се тиче временске прогнозе за лето 2022 у Србији се по свему судећи и на основу до сада доступних података очекују натпросечно високе температуре. То значи да су могући тропски таласи са температуром већом од 45 степени на Балкану који могу да трају и више дана. Последице могу да буду суша и пожари, као и већи број смртних случајева.

Еспресо

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/ocekuje-nas-dugo-toplo-leto/