ОД 1. ЈАНУАРА ЦЕНТРИ ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД У СИСТЕМУ ИЗВРШЕЊА БУЏЕТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић одржао је радно-едукативни састанак са руководиоцима установа социјалне заштите, на коме је објашњено да ће убудуће Министарство у потпуности контролисати буџете ових установа.

Наиме,  209 установа социјалне заштите – односно индиректних корисника буџета, биће укључено у Систем извршења буџета Републике Србије (ИСИБ), што значи да неће моћи да троше новац као до сада и располажу са њим преко својих филијала, већ ће Министарство у потпуности контролисати трошења, како би се спречиле злоупотребе, али и рационално трошио новац у складу са потребама.

Министар Ђорђевић рекао је да је овај прелазак од великог значаја за систем финансијског управљања и контроле у области социјалне заштите и посебно нагласио да ће се одговорним односом према новцу пореских обвезника и наменским трошењем новца обезбедити да се кроз прецизну контролу сваког утрошеног динара омогући да та средства буду и већа у наредном периоду, али и да грађани виде да се новац троши транспарентно.

„Укидају се подрачуни, а сва плаћања ће се вршити преко система. Неутрошена средства на крају године, са подрачуна за сопствене приходе и подрачуна за наменска средства, биће пребачена на одговарајуће евиденционе рачуне у оквиру ИСИБ-а, а та средства ће установе моћи да троше у наредној години. Неутрошена средства на крају године са подрачуна за редовно пословање, биће пребачена у буџет Републике Србије“, рекао је Ђорђевић.

Према његовим речима, oд 1. јануара 2019. године, центри и установе ће се наћи у систему Трезора, а од наредне недеље почињу обуке у Управи за трезор за свих 209 установа социјалне заштите.

„Инсистирам на томе да наменски трошимо буџетска средства и то је један од разлога за прелазак на ИСИБ систем, јер је тај начин пословања много бољи, кориснији и ефективнији“, истакао је Ђорђевић и додао ће се овим преласком значајно унапредити квалитет извештавања о извршењу буџета, што је и предвиђено Меморандумом о економској и фискалној политици у оквиру Стендбај аранжмана одобреног од стране ММФ.

На крају састанка, министар је подсетио да је Министарство крајем 2017. године покренуло пројекат „Оснаживање центара за социјални рад на територији Републике Србије“ и нагласио да је ово само логичан след и наставак активности на развоју система социјалне заштите, који ће са пројектом увођења социјалних карата обезбедити да се модерни механизми имплементације програма социјалне заштите остварују на републичком, али и локалном нивоу и тиме обезбеди добробит и за кориснике социјалне заштите али и за све запослене у систему социјалне заштите.

Састанку су присуствовали представници Управе за трезор Министарства финансија који су приказали шта се очекује од сваке установе социјалне заштите у наредном периоду, државни секретар Ненад Нерић, вд. помоћници министра Сузана Мишић и проф. др Саша Трандафиловић са сарадницима.

Свим руководиоцима установа и руководиоцима финансијских служби дат је линкhttp://www.trezor.gov.rs/src/services/isib/ на којем се налазе корисничка упуства за рад и едукативни материјали за рад  у информационом систему извршења буџета, распоред једнодневних обука које ће се одржавати у наредном периоду, а најављено је да ће се на сајту Министарства успоставити посебан одељак на којем ће корисници моћи свакодневно да прате динамику реализације овог пројекта, информишу се о најважнијим питањима и надју одговоре на евентуалне недоумице у вези са преласком на нови систем извршења буџета.

minrzs.gov.rs/

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/od-1-januara-centri-za-socijalni-rad-u-sistemu-izvrsenja-budzeta-republike-srbije/