ОД 1. ЈАНУАРА КРЕЋЕ РЕГИСТАР РАЧУНОВОДСТВЕНИХ ФИРМИ

Агенција за привредне регистре (АПР) ће од 1. јануара почети да води Регистар пружалаца рачуноводствених услуга, а Регистар финансијског лизинга ће прећи на потпуно дигитални начин рада, саопштено је данас.

АПР ће Регистар пружалаца рачуноводствених услуга водити као јединствену, централну, електронску базу података о правним лицима и предузетницима који имају регистровану претежну делатност за пружање рачуноводствених услуга и дозволу за пружање тих услуга.

Нови регистар је, како подсећају из АПР-а, установљен Законом о рачуноводству.

За пружање рачуноводствених услуга субјекти морају да испуњавају посебне услове, односно да имају дозволу за пружање тих услуга коју издаје Комора овлашћених ревизора.

Упис у Регистар пружалаца рачуноводствених услуга најкасније до 1. јануара 2023. године услов је за обављање те услуге.

АПР је саопштио и да ће Регистар финансијског лизинга од 1. јануара прећи на потпуно дигитални начин рада.

Поред подношења пријава за регистрацију уговора о финансијском лизингу, у Регистру финансијског лизинга ће бити омогућено подношење свих осталих врста регистрационих пријава електронским путем.

Наводи се и да је израђен сервис за преузимање података и докумената, укључујући и сервис за потребе Министарства унутрашњих послова, који ће омогућити електронско достављање овлашћења за регистрацију возила набављених путем финансијског лизинга.

Image by Claudio_Scott from Pixabay

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/od-1-januara-krece-registar-racunovodstvenih-firmi/