ОД 1. ЈАНУАРА НОВА ПРАВИЛА ЗА ОДЛАЗАК ЖЕНА У ПЕНЗИЈУ

Услови за одлазак мушкараца у пензију остаће непромењени у 2019. години, док ће за жене старосна граница бити померена за шест месеци, односно у пензију ће одлазити са 62 године и шест месеци, и најмање 15 година стажа. Мушкарци и следеће године у пензију могу да оду са 65 година и најмање 15 година радног стажа. Право на старосну пензију остварују и сви осигураници са 45 година стажа, без обзира на године живота. Кад је реч о превременој старосној пензији, то право мушкарци у 2019. години могу да остваре са 57 година и шест месеци живота и најмање 40 година стажа. Жене следеће године остварују право на превремену старосну пензију уколико имају 57 година и 38 година и шест месеци стажа осигурања, кажу за Тањуг у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Уколико желе у пензију по прописима који важе у овој години, запослени морају да поднесу захтев за остваривање права надлежној филијали Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање закључно са 31. децембром. У том случају ће за њих важити правила по којима сви мушкарци који до краја ове године пуне 65 година живота и имају 15 година пензијског стажа могу у пуну старосну пензију, док они са 40 година стажа и најмање 57 живота могу у превремену старосну пензију, али уз умањење чекова за године живота које им недостају до 65.

Жене могу до Нове године да се пензионишу са 62 године, али морају у радној књижици да имају бар 15 година стажа. У превремену пензију, уз пенале, могу ако имају 38 година стажа и најмање 56 година и четири месеца живота.

Захтев је могуће поднети и препорученом пошиљком, најкасније са датумом на поштанском печату са 31. децембром.

Иначе, старосна граница за жене за остваривање права на старосну пензију постепено се помера на 65 година живота, закључно са 2032. годином. То значи да се у 2019. и 2020. години старосна граница помера за шест месеци годишње, док ће од 2021. то померање бити успореније, односно за два месеца годишње, док се не достигне 65 година живота у 2032. години.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/od-1-januara-nova-pravila-za-odlazak-zena-u-penziju/