ОД 1. ЈАНУАРА НОВИ УСЛОВИ ЗА ПЕНЗИЈУ

Нове одредбе о условима за одлазак у старосну пензију ступиће на снагу 1. јануара следеће године, саопштио је Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање (РФПИО).

Старосна граница за одлазак у старосну пензију за жене подиже се за шест месеци, тако да ће у 2017. години жене одлазити у пензију са навршеном 61 годином и шест месеци и најмање 15 година стажа осигурања, наводи се у саопштењу.

Услови за пензионисање жена који се односе на године живота постепено ће се померати до 2032. године, када ће жене у пуну старосну пензију одлазити са навршених 65 година живота, док за мушкарце важе исти услови, односно 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања, додаје РФПИО.

Мушкарци и жене могу да остваре право на старосну пензију са навршених 45 година стажа, без обзира на године старости.

Мушкарцима ће од 1. јануара следеће године за превремени одлазак у пензију бити потребни 40 година стажа осигурања и најмање 56 година и четири месеца живота, а женама 37 година и шест месеци стажа и најмање 55 година и осам месеци живота.

Пензија се у случају превременог одласка трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец пре навршених година живота предвиђених за стицање права на пуну старосну пензију у тој календарској години.

РФПИО наводи да укупно умањење пензије у случају превременог одласка може износити 20,4 одсто.

Грађанима који желе да се пензионишу у складу са одредбама које важе у 2016. години, радни однос мора да престане најкасније 30. децембра, а захтев за остваривање права на пензију могу поднети најкасније 31. децембра, лично или препорученом пошиљком.

Фонд подсећа да се подношењем захтева 1. јануара 2017. године и касније примењују услови који важе за календарску годину у којој се подноси захтев.

Све филијале РФПИО радиће у суботу, 31. децембра, од 8 до 13 часова, како би сви осигураници могли благовремено да поднесу захтеве и пензионишу се под условима који важе за 2016. годину, наводи се у саопштењу РФПИО.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/od-1-januara-novi-uslovi-za-penziju/