ОД 1. ЈАНУАРА НОВИ УСЛОВИ ЗА СТАРОСНУ И ПРЕВРЕМЕНУ ПЕНЗИЈУ

Од 1. јануара следеће године граница за одлазак у старосну пензију код жена се помера за два месеца, тако да ће жене у 2021. години у старосну пензију моћи да иду са 63 године и два месеца живота и најмање 15 година стажа осигурања.

Из Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање подсећају и да ће за мушкарце важити исти услови као и ове године, дакле 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања

Осим овог основа за старосну пензију, осигураници оба пола могу то право остварити са навршених 45 година стажа осигурања, без обзира на године живота.

Од 1. јануара се мењају и услови за остваривање права на превремену старосну пензију, па ће мушкарцима бити потребно 40 година стажа осигурања и 59 година живота, а женама најмање 39 година и четири месеца стажа осигурања и 58 година и четири месеца живота.

У овом случају пензија се трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец пре навршених година живота прописаних за стицање права на старосну пензију у тој календарској години а укупан износ умањења за превремену старосну пензију може максимално да износи 20,4 одсто.

Из Фонда ПИО такође наводе да уколико осигураник жели да оствари право на пензију по условима из ове године, требало би да раскине радни однос и поднесе захтев у овој години.

Подношење захтева 1. јануара и касније подразумева примену услова који важе у тој години. Дакле, да би се остварило право на пензију по условима који важе у 2020. години, потребно је да се најкасније 30. децембра раскине радни однос, како би се најкасније 31. децембра поднео захтев за остваривање права на пензију.

Захтев за остваривање права на пензију са приложеним доказима може се предати лично на шалтеру надлежне јединице Фонда или послати поштом као препоручена пошиљка.

Захтеви за остваривање права на пензију могу се поднети и електронским путем, коришћењем веб портала е-Шалтер, преко адресе esalter.pio.rs.

Порталу се може приступити и преко сајта Фонда ПИО. На порталу се налази и детаљно упутство за коришћење, као и услови које је неопходно испунити да би се портал могао користити.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/od-1-januara-novi-uslovi-za-starosnu-i-prevremenu-penziju/