Početna » ОД 1. ЈУЛА ВЕЋЕ ПЕНЗИЈЕ ЗА ПОЈЕДИНЕ ДЕВИЗНЕ ПЕНЗИОНЕРЕ: Ево и за колико ће порасти

ОД 1. ЈУЛА ВЕЋЕ ПЕНЗИЈЕ ЗА ПОЈЕДИНЕ ДЕВИЗНЕ ПЕНЗИОНЕРЕ: Ево и за колико ће порасти

Пензије први пут једнако расту у старим и новим земљама

од Паланка данас
0 Коментар

Како јављају немачки медији, у Источној и Западној Немачкој пензије ће од јула први пут бити јединствене, након што се буду повећале за око 4 одсто. Самим тим да је од око 240.000 пензионера у Србији који примају девизне пензије највише из Немачке, они слободно могу да се радују новонајављеном повећању.Пензије ће у Немачкој 1. јула порасти за 4,57 одсто. Министарство за социјална питања објавило је то у уторак у Берлину. Усклађивање пензија темељи се на најновијим подацима Савезног завода за статистику и Немачког завода за пензионо осигурање. Пензија од 1.000 евра расте за 45.70 евра.

Пензије први пут једнако расту у старим и новим земљама. Усклађивањ етј. повећање пензија трећу је годину заредом веће од четири одсто, истичу у Министарству социјалне заштите.

У новим савезним земљама вредност пензија на истоку већ је прошле године досегла вредност на западу због већег повећања плата.

По први пут једнаке пензије на Истоку и Западу

Министар рада Хубертус Хеил (СПД) говорио је о “добрим вестима” за пензионере. “Јако тржиште рада и добри уговори о платама то омогућују”, рекао је Хеил.

Усклађивање пензија знатно је изнад стопе инфлације. Како наводе њемачки медији, 34 године након уједињења Немачке, јединствено прилагођавање Запада и Истока прекретница је за земљу. Рад вреди једнако и на Истоку и на Западу што се тиче пензија.

Хеил се осврнуо на пензионе планове владајуће “Семафор-коалиције”. Пензионим пакетом Влада трајно стабилизује законски прописану пензију, а истовремено растерећује будуће уплатиоце доприноса генерацијским капиталом.

Повећање плата релевантно за усклађивање пензија износи 4,72 одсто. Темељи се на кретању плата које је објавио Савезни завод за статистику.

Осим тога, води се рачуна о кретању доприносне плате осигураника, што је кључно за стање дохотка обвезног пензионог осигурања. Немачка има око 22 милиона пензионера, а просечна пензија износи око 1.500 еура.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept