ОД 1. ЈУНА СТУПА НА СНАГУ ЗАКОН О СПРЕЧАВАЊУ НАСИЉА У ПОРОДИЦИ

„Нови закон доноси прецизно дефинисане одредбе и протоколе за координације свих органа у спречавању насиља у породици: полиције, тужилаштва, судова, центара за социјални рад“,  рекао је заменик вишег јавног тужиоца у Новом Саду Слободан Јосимовић у Центру за соцјални рад Града Новог Сада, запосленим у овом центру и чланицама мреже ЗОРА предочавајући новине Закона о спречавању насиља у породици.

До његовог ступања на снагу 1. јуна, остало је око месец и по дана и припреме за његову примене су у току. У току је обука за тужиоце, судије и полицајце који ће новим законом добити нова задужења, као и прекршајна одговорност за непоступање по одредбама закона.

Како је Јосимовић нагаласио, очекивања од закона су велика, баш као и посао који очекује све укључене у спречавање насиља у породици. Први пут, закон предвиђа обавезну сарадњу органа, где се укључују у рад и друге установе, васпитне, здравствене, а поред тога, може да се укључи и Национална служба за запошљавање, уколико је насиље економског карактера.

Да нам је овај закон потребан, говори и податак да Центар за социјални рад недељно добија 20 пријава за насиље у породици. Процена стручњака је да раније није постојала добра координација система која би заштитила жену која је жртва насиља и да је свега у 10 одсто случајева долазило до процесуирања када жена пријави насиље.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/od-1-juna-stupa-na-snagu-zakon-o-sprecavanju-nasilja-u-porodici/