ОД 1. НОВЕМБРА ОБАВЕЗНЕ ЗИМСКЕ ГУМЕ ПО СНЕГУ, ЛЕДУ И ПОЛЕДИЦИ

 

Од 1. новембра, по Закону о саобраћају, обавезна је употреба зимске ауто-опреме. Правилник о подели моторних и прикључних возила и техничким условима за возила у саобраћају на путевима, подразумева да возила морају бити опремљена зимском опремом ако се на коловозу налазе снег, лед или поледица.

У зимску опрему спадају четири зимска пнеуматика, односно зимске гуме код којих дубина газећег слоја не сме бити мања од четири милиметра.

Поред зимских пнеуматика возачи су обавезни да у пртљажнику обавезно имају и одговарајуће ланце за снег, односно друге уређаје за повећање приањања, које у случају потребе постављају на најмање два погонска точка, уколико наиђу на део пута где је саобраћајним знаком предвиђена обавезна зимска опрема.

У насељу возила не морају бити опремљена ланцима, односно другим уређајима за повећање приањања. Опрема за повећање приањања (ланци и слично) може се поставити на точкове и на делу пута који није означен знаком “ланци за снег”, али само у случају када је коловоз прекривен снегом.Непоседовање прописаних пнеуматика третира се као тежа техничка неисправност и казна коју саобраћајна полиција може наплатити износи од шест до 20 хиљада динара за физичко лице и 100 до 800 хиљада за правно лице. Полицајац има право и да искључи из саобраћаја возило које нема зимске пнеуматике и осталу опрему, ако се не користе по пропису.

Веома важно је знати да у случају саобраћајне незгоде узроковане недостатком зимских пнеуматика, возач и власник таквог возила имају обавезу да сами плате сву материјалну и нематеријалну штету која може да износи и више милиона динара.

Зимски пнеуматици начињени су од специјалне смесе која се боље понаша на ниским температурама и тако пружа безбедну и удобнију вожњу. За разлику од летњих, зимски пнеуматици се не стврдњавају на ниским температурама, зато их је битно користити не само на снегу и леду већ и на сувој подлози када температура падне испод +7° Ц, јер испод 7 степени летње гуме почињу да губе своје првобитне перформансе.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/od-1-novembra-obavezne-zimske-gume-po-snegu-ledu-i-poledici/