Početna » Од 1. октобра ново повећање акциза! ДЕРИВАТИ НАФТЕ, ДУВАН, АЛКОХОЛ И КАФА СКУПЉИ ЗА 8%

Од 1. октобра ново повећање акциза! ДЕРИВАТИ НАФТЕ, ДУВАН, АЛКОХОЛ И КАФА СКУПЉИ ЗА 8%

Влада Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о изменама и допунама Закона о акцизама, којим је предложено повећање акциза на деривате нафте, дуванске прерађевине и алкохолна пића, кафу и течности за пуњење електронских цигарета за осам одсто.

од Паланка данас
0 Коментар

Овај закон се примењује од 1. октобра 2023. године, с тим да је за део одредаба предвиђено да се примењује касније од наведеног рока.

Како је наведено у образложењу разлога за доношење овог закона, предложеним повећањем акциза, очекује се повећање прихода, пре свега, од деривата нафте и цигарета од око четири милијарде динара до краја 2023. године.У образложењу је истакнуто да је предложено да се акциза на биогориво и биотечности не увећава, јер је регулаторни оквир који уређује ову материју још увек у развоју, па ће се пореска политика опорезивања ових производа детаљније уредити након доношења свих релевантних стратешких докумената.

Додаје се да се у циљу избегавања повећања трошкова због повећања акцизе не мења ни износ до којег се остварује право на рефакцију акцизе за деривате нафте који се користе у транспортне сврхе, грејање, као и у индустријске сврхе, а такође, у циљу смањења трошкова пољопривредних произвођача, односно газдинстава и физичких лица који су уписани у регистар пољопривредних газдинстава, предложено је увођење рефакције плаћене акцизе на деривате нафте – дизел гориво и биогориво, које се као моторно гориво користи у пољопривредне сврхе за погон пољопривредних машина.

Предложено је и то да имајући у виду да је обим производа који подлежу опорезивању акцизама у Србији мањи од оног који захтева Директива о опорезивању енергената и електричне енергије, да увођење акцизе на природни гас за крајњу потрошњу који се користи као гориво за погон моторних возила и за грејање буде од 1. јануара 2025. године.

Наглашава се да су предложене законске измене пажљиво одмерене, како не би изазвале нежељене поремећаје на тржишту Србије, уз увећање буџетских прихода.

У образложењу је наведено да када је реч о цигаретама, да се модел опорезивања акцизом цигарета који предвиђа повећањем специфичног износа акцизе на сваких шест месеци примењивао и у претходном периоду и прихватљив је са становишта планираних буџетских прихода од акциза на цигарете, с обзиром на то да је тај приход у великој мери независан од ценовне политике произвођача, односно увозника цигарета.

„Истовремено, предложена законска решења могу да утичу на повећање малопродајних цена цигарета, што за последицу може да има смањење потрошње цигарета, чиме се спроводи Оквирна конвенција о контроли дувана и спроводе циљеви јавне здравствене политике“, пише у образложењу.

Истакнуто је и да се овим законом предлаже увођење новог акцизног производа –  никотинске врећице, којим се сматрају производи за једнократну употребу упаковани у врећице и који садрже никотин или једињења никотина и друге састојке и искључиво су намењени оралној употреби, а који се стављају у промет у складу са нормативима прописаним за тржиште Србије.

Имајући у виду да су ови производи супститут за цигарете и остале дуванске прерађевине, нарочито међу млађом популацијом, овим законом, како је наведено, предлаже се опорезивање истог акцизом, при чему би основица за обрачун акцизе била килограм нето масе никотинских врећица.
Примена норми везане за опорезивање овог производа предложена је  од 1. јануара 2024.године.

Данас усвојеним законом предлаже се и увођење система е-акциза који је централизовани информациони систем којим управља министарство надлежно за послове финансија, а који преузима податке из других регистара који се воде код надлежних органа, као и податке у вези са акцизним производима, обвезницима акцизе и учесницима у промету, омогућава подношење електронских захтева за издавање контролних акцизних маркица,  и захтева за издавање и обнављање дозвола за акцизна складишта.

У оквиру система е-акциза уводе се контролне акцизне маркцице са QР кодом, а с тим у вези прецизира се и који учесници у промету акцизних производа су у обавези да скенирају акцизну маркицу обележену са QР кодом.

„Овај систем ће омогућити праћење акцизних производа, цигарета и дуванских прерађевина које се при употреби греју али не сагоревају (несагоревајући дуван) чија потрошња је у константном порасту, од произвођача/увозника до крајњег корисника акцизних производа а у циљу спречавања нелегалне трговине овим производима, што ће имати утицај на повећање прихода у буџету  Србије и смањење сиве економије“, пише у предлогу.

Овим законом предлаже се и да Управа царина води регистар увозника алкохолних пића и кафе, а све у циљу што адекватнијег праћења акцизних производа у свим фазама промета.

Предлог предвиђа и казне за непоштовање одредби закона и оне се крећу од 5.000 до два милиона динара.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept