Početna » ОД 15. МАЈА ПРОМЕНА У НАПЛАТИ ПУТАРИНЕ ЗА ЦРНУ ГОРУ И ХРВАТСКУ: Ево о чему је реч, јако је ВАЖНО за возаче у Србији

ОД 15. МАЈА ПРОМЕНА У НАПЛАТИ ПУТАРИНЕ ЗА ЦРНУ ГОРУ И ХРВАТСКУ: Ево о чему је реч, јако је ВАЖНО за возаче у Србији

Вишејезична платформа "Toll4All"  - путарина за све, има за циљ да на једном месту обједини све земље региона у јединствену електронску наплату путарине

од Паланка данас
0 Коментар

Кроз Црну Гору ће се од средине априла, а ауто-путевима кроз Хрватску од 15. маја пролазити са српским уређајем за електронску наплату путарине. „Путеви Србије“ су на Копаонику представили платформу на којој ће власници ТАГ-ова моћи да се региструју за путовања без задржавања на наплатним рампама.Вишејезична платформа „Toll4All“  – путарина за све, има за циљ да на једном месту обједини све земље региона у јединствену електронску наплату путарине.

– У 2023. години смо успешно завршили повезивање и с поносом могу да кажем да систем с близу 50.000 корисника јако добро функционише. Са ненаплативошћу возила која је у промилима 0.001, могу да најавим да би систем са Хрватском почео да ради од 15. маја ове године, а Црна Гора за неких месец дана најкасније – најављује Дарко Савић из сектора наплате путарине ЈП „Путеви Србије“.

Све земље региона у јединственој наплати

Искуство је позитивно за све кориснике електронске наплате путарине у Македонији, истиче Кирил Каркалешев, руководилац Сектора за одржавање и наплату путарине.

– Намалили смо застоје које смо имали на путарине у летном периоду, зголемили смо број проласка тако да све реакције су много позитивне – наводи Каркалашев.

Прошле године потписани су протоколи о сарадњи са Хрватском и Црном Гором и према речима упућених тренутно технички тимови раде на примени система.

– Чини ми се да смо негде на прагу самог решења. Ја очекујем да ћемо сви заједно исказати спремност и заинтересованост и да ћемо донијети коначне одлуке по овом питању. И да ћемо моћи да успоставимо систем јединствене наплате у целом региону што је свакако императив овог данашњег састанка – наглашава Недељко Ћорић, директор Ауто-путеви Републике Српске.

Душан Чорлија, технички директор „Монтепута“ указује да је европска пракса и тежња у региону да се, како каже, увежу да у свакој области у којој је могуће, олакшају корисницима и грађанима функционисање и у коришћењу ауто-путева.

Које су предности електронске наплате

Предност електронске наплате путарине огледа се у бржем проласку кроз наплатне станице, лакшу контролу протока средстава и мање радника на наплатним рампама.

Када је 2012. почела електронска наплата путарине у Србији је било око 2.000 корисника, данас их је 783 хиљаде, од чега је 50 хиљада регистровано за коришћење тага у Северној Македонији и Србији.

Очекује се да ће активацијом платформе „Toll4All“  њих бити много више.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept