Početna » ОД 15. СЕПТЕМБРА ПОЛИЦИЈА KРЕЋЕ ДА ОДУЗИМА ВОЗИЛА, А ЕВО И ЗАШТО: Никако не СМЕТЕ ДА ПРЕKРШИТЕ…

ОД 15. СЕПТЕМБРА ПОЛИЦИЈА KРЕЋЕ ДА ОДУЗИМА ВОЗИЛА, А ЕВО И ЗАШТО: Никако не СМЕТЕ ДА ПРЕKРШИТЕ…

Ускоро почиње одузимање возила због најтежих прекршаја у саобраћају

Србија је добила измењени Закон о безбедности саобраћаја на путевима, након што су и посланици у Скупштини Србије прошле недеље усвојили предложене измене и допуне овог документа, и самим тим стекли су се услови да почну да се примењују одредбе на основу којих ће се одузимати возила због најтеже учињених прекршаја.Закон је Скупштина Србије усвојила у среду, 6. септембра, а одмах сутрадан је објављен у Службеном гласнику. Почиње да се примењује 8 дана од дана објаве, односно у петак, 15. септембра. Одредбе чланова који се односе на финансирање безбедности саобраћаја почињу да се примењују од 1. јануара 2024. године. Одузимање возила омогућено је изменом члана 295.

У старом се наводило да „полицијски службеник може у контроли саобраћаја, односно у вршењу надзора, ради документовања и доказивања прекршаја и других деликта, привремено, а најдуже 24 сата, од учиниоца прекршаја, односно другог деликта, одузети исправу подобну за доказивање противправног понашања.

Одузету исправу из става 1. овог члана територијално надлежна организациона јединица Министарства унутрашњих послова, након истека рока из става 2. овог члана, без одлагања доставља правном, односно физичком лицу од кога је одузета исправа по прописима који важе за лично достављање.“

Измењени члан 295 уместо исправе, прописује одузимање предмета, односно возила, од возача који је у последње две године осуђиван за теже прекршаје. „Полицијски службеник ће у контроли саобраћаја, односно у вршењу надзора, од учиниоца тежег прекршаја из области безбедности јавног саобраћаја на путевима, који је у последње две године правноснажно осуђиван за теже прекршаје из ове области, привремено одузети предмет који је био употребљен за извршење тог прекршаја“, наводи се у Нацрту а затим додаје:

„Полицијски службеник може у контроли саобраћаја, односно у вршењу надзора, привремено, од учиниоца прекршаја одузети предмет подобан за доказивање противправног понашања. Трошкове настале у вези са чувањем привремено одузетог предмета сноси лице од кога је предмет одузет. Kако је раније за Телеграф.рс објаснио директор Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић возила ће се одузимати оним возачима који су затечени у вршењу тежег прекршаја а установи се да су у протекле две године правноснажно осуђени за најмање два тежа прекршаја.

„У таквим случајевима полицијски службеник ће моћи да привремено одузме возило којим је учињен прекршај на лицу места до окончања поступка пред надлежним судом који може да траје и до годину дана, некада и више“, објашњава Стаматовић.

Одузети предмет из става 2. овог члана територијално надлежна организациона јединица министарства надлежног за унутрашње послове, након истека рока од 24 часа, без одлагања доставља правном, односно физичком лицу од кога је предмет одузет, осим ако законом није другачије одређено.

Изменама и допунама регулисан је и увоз олдтајмера, вожња тротинета, а и донете су измене у вези са техничким прегледом возила који су имали ситне преправке. Поред тога спуштена је и граница за добијање возачке дозволе за Ц и Д, са 24 на 21 годину за аутобус а са 21 на 18 за Ц категорију.

Списак прекршаја због којих би возачи могли да остану без возила:

1. Вожња под дејством алкохола са више од 1,2 промила

2. Одбијање алкотестирања или дрогатестирања

3. Прекорачење брзине за више од 80 км/ч ван насеља

4. Прекорачење брзине за више од 70 км/ч у насељу

5. Прекорачење брзине за више од 60 км/ч у зони школе или зони „30“

6. Прекорачење брзине за више од 50 км/ч у зони успореног саобраћаја

7. Превоз детета млађег од 12 година на месту возача

8. Превоз детета млађег од 12 година на месту које није предвиђено за седење (пртљажник, инструмент табла, задња полица, спољни делови возила и сл.)

9. Пролазак кроз најмање два црвена светла на семафору у размаку краћем од 10 минута

10. Претицање колоне возила преко неиспрекидане (пуне) линије

11. Вожња без положене иједне возачке категорије

12. Вожња током мере забране управљања возилом

13. Вожња након одузимања возачке дозволе због накупљених казнених поена

14. Вожња за време привременог искључења из саобраћаја

15. Вожња ноћу на неосветљеном путу без иједног укљученог светла на возилу

16. Претицање или обилажење возила које се зауставља или се зауставило ради пропуштања пешака на пешачком прелазу

17. Претицање колоне под пратњом

18. Непропуштање возила под пратњомYou may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept