ОД 2020 ОБАВЕЗНА ВАКЦИНАЦИЈА СВИХ ЗДРАВСТВЕНИХ РАДНИКА

Обавезна вакцинација здравствених радника против  заразних болести уводи се од 2020. године, предвиђено је Правилником о имунизацији који је недавно ступио на снагу.

Правилником је предвиђено да ће здравствени радници бити вакцинисани против хепатитиса Б, грипа, малих богиња, рубеоле, заушака, пертусиса, дифтерије, варичеле, менингококне болести и других заразних болести.

Обавезна имунизација не односи се само на „беле мантиле“ већ на све запослене у здравственим установама, укључујући и спремачице и сервирке хране.
„Запослени у здравственим установама и приватној пракси који подлежу обавезној имунизацији су они који пружају услуге здравствене заштите на одељењима са повећаним ризиком од заразних болести и то на пословима – дијагностике, лечења, неге, исхране болесника и пословима одржавања хигијене“, наведено је у Правилнику.

У Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ појашњавају да су „у складу са важећим подзаконским актом запослени у здравственим установама  тренутно обавезни да се вакцинишу против хепатитиса Б и сезонског грипа“.
Директор Клинике за инфективне и тропске болести КЦС Горан Стевановић појашњава да је реч о обавезним вакцинама које сви треба да приме још као деца.
„Међу здравственим радницима има оних који су због грешака својих родитеља пропустили да буду вакцинисани или су пропустили одређене дозе вакцина.

Сви здравствени радници треба да провере свој вакцинални статус и уколико нису вакцинисани то да обави пре 2020. године када ће вакцинација бити законска обавеза њих“, нагласио је Стевановић за Танјуг.
То ће у пракси значити да сви здравствени радници који су вакцинисани као деца, неће морати да примају нове дозе вакцина, док ће они који нису вакцинисани или су непотпуно вакцинисани морати да приме вакцине.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић појашњава да ће они који не знају да ли су вакцинисани морати да ураде тестирање.
„Брука је да дете које дође у болницу да се лечи од леукемије добије морбиле од лекара или сестре. А, током ове епидемије малих богиња имали смо оболеле и здравствене раднике“, појашњава он.

Од почетка епидемије малих богиња у Клиници за инфективне болести КЦС лечено је осам здравствених радника са компликацијама морбила.

Извор Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/od-2020-obavezna-vakcinacija-svih-zdravstvenih-radnika/

1 comment

    • senegalac on 09/12/2017 at 20:04

    I da se obavezno cipuju, kao kerovi. A ovaj Teodorovic je poznat iz afere vakcina za pticji i svinjski grip iz vremena ministra Dr Tomice Milosavljevica. Toliko o tome.

Komentari su onemogućeni.