Početna » ОД 2024. ЗА ОСНОВЦЕ И СРЕДЊОШКОЛЦЕ ОБАВЕЗНА НАЦИОНАЛНА ЧИТАНКА

ОД 2024. ЗА ОСНОВЦЕ И СРЕДЊОШКОЛЦЕ ОБАВЕЗНА НАЦИОНАЛНА ЧИТАНКА

од Паланка данас
0 Коментар

Од школске 2024/2025. године у комплету уџбеника за основце и средњошколце у Србији требало би да се нађе и национална читанка, пишу данас „Вечерње новости“.

Нацртом измена и допуна Закона о уџбеницима, који ће на јавној расправи бити до 27. априла, уместо најављених националних уџбеника за српски језик и књижевност, историју и географију држава ће издавати националну читанку.
У књизи ће бити садржаји из програма предмета Српски, односно Српски језик и књижевност, Свет око нас, Природа и друштво, Историја, Географија, Ликовна култура и Музичка култура, у складу са планом и програмом наставе и учења за одређени разред, односно циклус основног и средњег образовања.

Национална читанка неће имати статус уџбеника, већ обавезног наставног средства за све ученике основног и средњег образовања који наставу похађају на српском језику.

Планирано је да, у зависности од разреда, буду урађене четири врсте читанки – за прва два разреда основне школе, трећи и четврти, затим за све разреде другог циклуса основног образовања (од петог до осмог), као и за све разреде средње школе.

За припрему и набавку националних читанки за све ученике основних и средњих школа новац ће бити обезбеђен у републичком буџету, пишу „Новости“.

Извор: ФоНет

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept