ОД 4. АПРИЛА НОВА НОВЧАНИЦА ОД 50 ЕВРА

Нова новчаница од 50 евра са побољшаним безбедносним карактеристикама ући ће од 4. априла у оптицај, а у првом турнусу ће бити пуштено 5,4 милијарде евра тих новчаница.

Нова новчаница, са портретом богиње Европе, лика из грчке митологије,  има унапређене безбедносне карактеристике како би се отежало фалсификовање и прозор који постаје транспарентан када се окрене ка светлу, преноси агенција Ројтерс.

Осим тога, заштитно обележје на новчаницама је самарагдна бројка, која, кад се новчаница нагне, мења боју из смарагднозелене у тамноплаву.

Ово је четврта новчаница која доживљава промену од увођења јединствене валуте у ЕУ 2002. године након што су изглед промениле банкноте од 5,10 и 20 евра.

Европска централна банка је већ у мају 2013. године заменила новчаницу од пет евра, у септембру 2014. године апоен од 10 евра и у новембру 2015. године новчаницу од 20 евра.

Апоен од 50 евра је најчешће употребљаван од свих апоена у еврима. Више од осам милијарди новчаница у оптицају су апоени од 50 евра, што чини 45 одсто од укупних апоена у оптицају.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/od-4-aprila-nova-novcanica-od-50-evra/