Početna » ОД 8. МАЈА СВА ТАКСИ ВОЗИЛА У ПРЕСТОНИЦИ МОРАЈУ БИТИ БЕЛЕ БОЈЕ: Чутурило објаснио каква казна чека “заборавне”

ОД 8. МАЈА СВА ТАКСИ ВОЗИЛА У ПРЕСТОНИЦИ МОРАЈУ БИТИ БЕЛЕ БОЈЕ: Чутурило објаснио каква казна чека „заборавне“

Обавезна бела боја за сва такси возила која раде на територији града Београда усвојена је 2021. године Одлуком о изменама и допунама Одлуке о такси превозу

од Паланка данас
0 Коментар

На основу одлуке која је усвојена 2021. године, сва такси возила у Београду од 8. маја морају да буду беле боје.

Како су пре три године, приликом усвајања одлуке истакли челници Града, такси превоз мора да се уреди по европским стандардима. Такође, наглашено је да је ово само једна од промена како би такси био на потребном нивоу како онима који раде, тако и самим корисницима.


Таксисти који не испоштују одлуку сносиће последице у виду казни.

– Ово је била одлука од три године усклађивања. Тај рок истиче 7. маја, односно од 8. маја такси возила на улици морају да буду беле боје. По Одлуци о ауто-такси превозу, фактички постоје две врсте казни. Једна је прекршајна, по казненој одредби члан 40. и 42. Одлуке о такси превозу, казна је од 40.000 динара. Друга врста санкције, уколико не буду били беле боје, улазе у процедуру одузимања права на рад, односно такси дозволе, јер да би то били, услов је да возила буду беле боје. Улазе у процедуру по Закону о управном поступку, покреће се поступак њиховог усаглашавања, односно поштовања да возила буду беле боје, добиће закључак и ако се не ускладе у року од 15 дана од добијања закључка одузима им се право да рад у такси делатности, објашњава за Еспресо Марко Чутурило, руководилац Сектора за такси превоз Града Београда.

Унифицирани возни парк ће помоћи корисницима такси услуге, а нарочито туристима, да када у престоници виде аутомобиле беле боје, одмах ће знати да је реч о таксију.

– Држава је дала субвенције за куповину нових возила, а услов те субвенције био је беле боје. Преко једне трећине возила која обављају такси делатност на територији Града Београда узели су субвенције и почели су да обављају са белим возилима, тако да је Град одлучио да су остала возила буду беле боје и за то је дат рок од три године. Субвенције државе су износиле 8.000 еура за сваког предузетника који је конкурисао. Услов да се конкурише био је да најмање годину дана обављаја такси делатности и да не буде порезни дужник. Тако да је свако могао да добије и ту субвенцију искористило је око 2.000 таксије возача, односно таксисти из Београда, наводи Чутурило и додаје да је одлука била за целу територију Србије, а не само за престоницу:

– Пошто су узимали субвенције и набављали нова возила са еуро 6 моторима, Град Београд је одлучио да још једна препознатљивост таксиста буде та што ће аутомобили бити беле боје, поред ТX таблица.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept