четвртак, јун 20, 2024
Početna » ОД БЕОГРАДА ДО БУДИМПЕШТЕ ИЛИ СKОПЉА ЗА САМО 3 САТА, А ЕВО И KАДА! Сви детаљи реконструкције железнице

ОД БЕОГРАДА ДО БУДИМПЕШТЕ ИЛИ СKОПЉА ЗА САМО 3 САТА, А ЕВО И KАДА! Сви детаљи реконструкције железнице

У фебруару ове године потписана је прва транша инвестиционг гранта за изградњу брзе пруге Београд - Ниш

од Паланка данас
0 Коментар

Први брзи воз који је Србија добила 2022. саобраћа реконструисаном пругом на релацији Београд – Нови Сад. Радови на брзој прузи до Мађарске на релацији Нови Сад – Суботица су у току и биће завршени до 2025. године. Истовремено се гради и брза пруга Београд – Ниш.Брза пруга Београд-Будимпешта биће готова 2025.године

Након марта 2022. друге године, када је Србија добила брзи воз и реконструисану пругу до Новог Сада, увелико се ради и на новим пројектима и брзим пругама. Грађани Србије ће за коју годину моћи много брже и до Мађарске и до Скопља. Од Београда ће им требати, до ових релација, око 3 сата. Рокови су јасно дефинисани, радови су интензивни, а много тога већ је прецизно дефинисано.

Брза пруга Београд – Ниш

У фебруару ове године потписана је прва транша инвестиционг гранта за изградњу брзе пруге Београд – Ниш од 598 милона евра у оквиру финансијског пакета за железнички коридор 10. Тада су споразум потписали Алесандро Брагонози, шеф регионалног представништва Европске инвестиционе банке (ЕИБ) и министар грађевинарства Горан Весић.

Након завршетка овог пројекта Ниш ће од Београда бити удаљен сат и по до сат и 40 минута, што је велика разлика с обзиром да сада путујемо 6 сати. Председник Вучић је тада истакао колико је важност ове брзе пруге и додао да ће се од Ниша до Будимпеште путовати мање од 4 и по сата.

Брза пруга Београд – Ниш биће дуга 230 километара, а завршетак радова се очекује 2029. године.

Брза пруга Нови Сад – Суботица

Изградња брзе пруге Нови Сад-Суботица за брзину од 200 километара на сат је у пуном јеку. Активно и интензивно се гради на великом броју локација дуж целе трасе, са циљем да пројекат буде завршен до краја 2024. године, саоптавају из предузећа Инфраструктура железнице Србије.

До средине јула, како додају, положено је око 15 километара брзе пруге на деоници Нови Сад – Сајлово – Руменка, а ради се и на постављању скретница. Средином јула радило се на постављању прагова између Новог Сада и Руменке и на постављању шина између Руменке и Kисача.

– Само средином јула је из Kине стигло 216 комада шина, сваки дужине од по 50 метара, укупне тежине око 650 тона. У протеклих годину дана урађено је 76 одсто радова на доњем строју, 67 одсто радова на изградњи мостова, пропуста и подвожњака, а дуж читаве трасе изводе се радови на изградњи контактне мреже, телекомуникација, сигнализације, станичних зграда и других објеката. До сада су изведени радови у вредности од скоро четрдесетак одсто укупне вредности посла – навели су из предузећа Инфраструктуре железнице.

Брза пруга Београд – Будимпешта

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић након јучерашњег састанка са мађарским колегом Јаношем Лазаром најавио је завршетак радова на брзој прузи Београд – Будимпешта до 2025. године и да је договорено да се возови неће заустављати на граници.

– Kао што знате 2025. године имаћемо брзу пругу између Београда и Будимпеште и сада смо се договорили како ће ти возови радити. То значи да царина и гранични прелази треба да буду у Београду и Будимпешти, да нема стајања на граници јер суштина брзе пруге је управо то, рекао је Весић након састанка са Лазаром.

Мађарски министар грађевинарства и инвестиција Јанош Лазар јуче је нагласио да је циљ разговора био јачање железничког и друмског саобраћаја између две земље.

– Изградићемо пругу између Будимпеште и Београда. Повезаћемо пругом Суботицу и Сегедин. И изградићемо пругу између Суботице и Баје. Поред тога изградићемо аутопутеве поред државних граница и омогућићемо прикључивање на аутопутеве и код Томпе и код Херцег Сантоа – рекао је Лазар.

Брза пруга Београд – Нови Сад

Брза пруга Београд – Нови Сад отворена је 19. марта 2022. друге. Ово је један од највећих и најзначајнијих инфраструктурних пројеката у вом делу Европе. Брза пруга Београд – Нови Сад има 74,9 километара, од престонице до Новог Сада стиже се за 36 минута, брзином од 201 километар на час.

– Пруга до Будимпеште биће готова до краја 2024, а до Суботице ћемо ускоро путовати сат времена и 18 минута. Наш извоз у Kину је достигао рекордних 1,160 милијарди долара, а робна размена 6 милијарди долара. Покушавамо да доведемо у Србију нове кинеске инвеститоре и да повећамо обим размене и унапредимо наше односе у сектору услуга и информационим технологијама – рекла је премијерка Ана Брнабић на годишњици обележавања отврања брзе пруге.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept