ОД ДАНАС БЕЗ КОВИД ПРОПУСНИЦА

У складу с одлуком Кризног штаба о ублажавању ковид мера, од данас се укидају ковид пропуснице и ограничење броја људи у затвореним просторима.

На снази су и даље препорука ношења маски у затвореним просторима, као и карантин од седам дана.

Чланица Кризног штаба министарка Дарија Кисић-Тепавчевић рекла је након седнице штаба у четвртак да је забележено смањење свих параметара, од броја прегледа, до броја хоспитализованих у односу на број потврђених ковид случајева.

Рекла је да су болнице почеле да се враћају нормалном режиму рада, и да су у овом моменту ковид болнице практично новоизграђене за време пандемије Батајница, Нови Сад и Крушевац.

 

 

„Све то условило је да се дође до ублажавања свих противепидемијских мера. Од суботе укида се важење ковид пропусница. На скуповима у затвореним просторијама укида се лимит броја особа, и тако ће од суботе сви биоскопи и позоришта моћи да раде по нормалном режиму“, објаснила је она.

Кисић Тепавчевић је рекла да је одлучено да остаје препорука ношења маски у затвореним просторима, као и да је на снази карантин у трајању од седам дана.

Када је реч о путницима у међународном саобраћају, према њеним речима, мере остају на снази, односно за улазак у земљу обавезни су доказ о вакцинацији, доказ о прележаној болести или одговарајући серолошки тест.

Пренела је и да је препорука Националног комитета за имунизацију увођење додатне бустер дозе, за старије од 18 година четврта доза.

„Та друга бустер доза, може да се добије пет месеци после прве, а односи се пре свега на оне који су под већим ризиком од тежег обољења“, објаснила је Кисић Тепавчевић.

Она је рекла и да је препорука Комитета увођење бустер дозе за вакцинацију деце од 12 до 18 године.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/od-danas-bez-kovid-propusnica/