ОД ДАНАС ДО 24. ЈУНА БЕСПЛАТНА КОНТРОЛА ТЕХНИЧКЕ ИСПРАВНОСТИ ВОЗИЛА

Ауто-мото савез Србије, у сарадњи са Управом саобраћајне полиције МУП Републике Србије и Асоцијацијом техничких прегледа возила, организује ове недеље од 19. – 24. јуна, традиционалну акцију “Исправно возило – безбедно возило“. Тим поводом је у АМСС данас одржана конференција за медије.
На конференцији, новинарима су се обратили председник АМСС Мирко Бутулија, председник Асоцијације Техничких Прегледа возила Предраг Ђурђев и Владан Николић, помоћник начелника Управе саобраћајне полиције МУП Републике Србије.
„АМСС традиционално у летњој сезони, позива возаче да бесплатно провере техничку исправност возила, на више од 100 линија техничких прегледа у преко 60 градова Србије. О значају ове акције најбоље говоре досадашњи подаци АМСС, да је кроз прегледе техничке исправности возила, који су обављени током протеклих неколико година у акцијама “Исправно возило – безбедно возило”, утврђено је да је готово свако треће прегледано возило било неисправно. Подсетимо, у претходној акцији, пред зимску сезону, неку неисправност је имало 39% питничких возила, а најчешћи кварови су били код уређаја за заустављање и то у 31% случајева, док се 36% односило на уређаје за осветљавање, односно 14% на уређаје за управљање. Ово је јединствена прилика да пред летња путовања проверите техничку исправност вашег возила, јер неисправно возило није безбедно ни за вашу породицу ни за друге учеснике у саобраћају“, рекао је председник Ауто-мото савеза Србије Мирко Бутулија новинарима на данашњој конференцији.
Управа саобраћајне полиције ће током трајања ове заједничке акције, у редовним саобраћајним контролама обавештавати возаче да могу да бесплатно преконтролишу своја возила на пунктовима које је обезбедио АМСС. „Веома је важно да ову безбедносну акцију искористи што више возача, јер захваљујући новом начину евидентирања, од 1. Јануара 2016. године, односно вођења увиђаја саобраћајних незгода са евидентирањем узрока, ми данас поуздано знамо да је техничка неисправност возила узрок 11,8% саобраћајних незгода у Србији. У више од 1.000 незгода у којима је најутуицајни фактор био техничка неисправност возила, живот је изгубило 70 лица“, рекао је Владан Николић, помоћник начелника Управе саобраћајне полиције МУП РС.
Председник Асоцијације техничких прегледа возила Предраг Ђурђев је рекао да „досадашње искуство говори, да се очекује да ће се за бесплатну проверу техничке исправности возила највише интересовати и пријавити власници старијих аутомобила, који већ претпостављају да постоји неки квар на њиховом возилу. Упућујемо апел свим возачима, да одвоје време и одазову се овој акцији и бесплатно утврде да ли су њихова возила спремна за безбедан саобраћај“, рекао је још Предраг Ђурђев.

Извор АМСС

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/od-danas-do-24-juna-besplatna-kontrola-tehnicke-ispravnosti-vozila/