Početna » ОД ДАНАС НОВЕ ЦЕНЕ УСЛУГА У ГЕРОНТОЛОШКИМ ЦЕНТРИМА ШИРОМ СРБИЈЕ Ево за колико ће државни домови за старе бити скупљи

ОД ДАНАС НОВЕ ЦЕНЕ УСЛУГА У ГЕРОНТОЛОШКИМ ЦЕНТРИМА ШИРОМ СРБИЈЕ Ево за колико ће државни домови за старе бити скупљи

Од данас, 1. фебруара, цене смештаја у државним домовима за старе веће су за 30 посто, потврдили су за “Дневник” у Министарству за рад и запошљавање, борачка и социјална питања.

од Паланка данас
0 Коментар
+

+

Поскупљење је најављивано и прошле године, а како сазнајемо на кућне адресе сродника чији су чланови у домовима већ су послата обавештења о поскупљењу као и новом износу који је потребно платити за смештај и храну.– Мајка ми је у једном војвођанском дому за старе. Обавештен сам о поскупљењу на тај начин што сам звао да проверим да ли је вест истинита. Речено ми је да је обавештење о поскупљењу већ требало да стигне на кућну адресу, и ако није да ће стићи у скоријем периоду – рекао је за “Дневник” Дејан В.

У Министарству је појашњено да је до поскупљења дошло јер цене нису мењане од 2015. године. Тиме је, како тврде, дошло до ситуације да не могу да се покрију основни трошкови смештаја корисника.

– Дошло је до пораста плата и пензија у Србији. Са досадашњом ценом смештаја нису се могли покрити ни основни трошкови смештаја корисника. То би довело у питање и само функционисање установе. Због тога је Министарство извршило корекцију постојећих цена услуге смештаја корисника – кажу у ресорном министарству.

Укупан број државних установа, односно домова, је 74. Укупан број корисника у државним домовима је 13.526

Подсећамо, како смо раније писали, у Новом Саду је дошло до поскупљења приватних домова за до 20 одсто. У приватним домовима где су цене од 800 до 1.200 евра, како су раније рекли за “Дневник”, због поскупљења животних намирница, плата запослених, приморани су да услуге смештаја у овим установама подигну за од 15 до 20 одсто.

Добар део пензионера у Србији нема могућност да плати смештај и храну у приватном дому, па чекају место у државном. Укупан број државних установа, односно домова, је 74. Укупан број корисника у државним домовима је 13.526. Највеће листе чекања су у Београду и Новом Саду.

Према сада већ старом ценовнику највиша цена за смештај корисника је у Геронтолошком центру у Београду, са првим степеном подршке износи 54.144 динара. Најнижа цена за смештај корисника је у Геронтолошком центру Сомбор, где смештај корисника са четвртим степеном подршке износи 26.978 динара.

Када је реч о државним домовима у Новом Саду, цене су се кретале од 25.792, до 56.464. динара. На сајту Геронтолошког центра из Новог Сада и даље су истакнуте старе цене, а са новим поскупљењем од 30 одсто најнижа цена ће бити 33.529, а највећа 73.403 динара.

Дневник

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept