ОД ДАНАС НОВО ПОПУШТАЊЕ МЕРА КРИЗНОГ ШТАБА

Кризни штаб је одлучио да се дозволи окупљање до 1.000 људи на отвореном простору, укључујући и окупљање публике на спортским догађајима на отвореном. Осим тога, министар просвете Младен Шарчевић најавио је и могућност одласка ђака на екскурзије у Србији. Попуштање мера прате и одређене препоруке и упозорења епидемиолога.

Епидемиолог и чланица Кризног штаба за сузбијање заразне болести Ковид-19, Дарија Кисић Тепавчевић, изјавила је да када је реч о публици на спортским догађајима то није тако бројчано одређено до 1.000 људи, већ да то пре свега зависи од простора где се на отвореном одвијају ти спортски догађаји.

– Оно што јесте препорука је да буде удаљеност минимум један метар између навијача. То би практично значило да је једно место слободно између навијача – рекла је Кисић Тепавчевић.

– На отвореном, поготову у овом периоду године, знатно је смањен ризик од преношења овог вируса и сада на свакоме је лична процена да ли то представља ризик за њега да се зарази – додала је она.

Када су у питању затворени простори, још постоји максимум дозвољених сто људи, али истиче да је већина земаља сада повећала тај број.

– Ту зависи од квадратуре простора, јер не може да буде униформан број без обзира колика је величина те просторије и ту ће сигурно да се иде у попуштање свих мера, јер опет напомињемо да сада знамо да је вирус ту, могуће да ће он да буде са нама дуго и да морамо да научимо да живимо са њим и да научимо да мислимо да је он ту – рекла је Кисић Тепавчевић.

Од 1. јуна грађани ће моћи да се на лични захтев тестирању и открију да ли имају антитела на корона вирус, а цена тог теста биће 1.200 динара.

– На тај начин ће моћи да испитају да ли имају антитела на вирус и да ли су дошли у контакт са вирусом у претходном периоду – казала је Кисић Тепавчевић.

Ова врста тестирања, позната и као „елиса тестирање“ моћи ће да се обави у свим домовима здравља, институтима и заводима за јавно здравље, у Заводу за заштиту здравља радника железнице и Заводу за заштиту здравља студената.

Школе од данас, 1. јуна, до 31. августа, могу да реализују ђачке екскурзије и наставу у природи.

– Екскурзије ученика завршних разреда средње школе не могу бити организоване у иностранству, већ екскурзија мора бити на територији Србије. Током екскурзије је неопходно поштовање мера безбедности и заштите, у складу са препорукама надлежних органа и институција које су на снази у време реализације – наводи се у допису Министарства просвете директорима основних и средњих школа.

Такође, школе у Србији могу да организују матурско вече за матуранте основних и средњих школа – и то за свршене основце у школи или у установама културе и спорта, а за „велике“ матуранте могуће је организовати и у ресторанима или хотелима, уколико постоји сагласност родитеља за то.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/od-danas-novo-popustanje-mera-kriznog-staba/