Početna » ОД ДАНАС ПОЧИЊЕ ДА ВАЖИ ОБАВЕЗА КОРИШЋЕЊА РОДНО СЕНЗИТИВНОГ ЈЕЗИКА: Ево шта то значи и да ли постоје казне

ОД ДАНАС ПОЧИЊЕ ДА ВАЖИ ОБАВЕЗА КОРИШЋЕЊА РОДНО СЕНЗИТИВНОГ ЈЕЗИКА: Ево шта то значи и да ли постоје казне

од Паланка данас
0 Коментар

Ауторка Смерница за примену Закона о родној равноправности Зорица Мршевић рекла је да данас почиње примена одредбе Закона о родној равноправност.Одредба се односи на примену родно сензитивног језика у медијима, као и области образовања и науке, где ће у случају кршења те обавезе бити прописане казне.

Мршевић је истакла да се законом предвиђа и да су медији у Србији дужни да приликом извештавања користе родно осетљив језик, међутим, како објашњава, за њих не постоје прописане казне, јер су, како наводи, законодавци сматрали да постоји независност медија и да за њих не сме бити никаквих санкција.

“Постоје новчане казне у износу до два милиона, али невезано за језик, већ за кршење самог Закона о родној равноправности у кандидационом поступку или у процесу избора, што нема никакве везе са самим језиком. Јесте да постоји тај члан који предвиђа обавезност примене родно сензитивног језика у образовном процесу, у науци и у медијама, али мислим да санкционисања неће бити, једино ко може да буде санкционисан су одговорне особе у органима јавне власти”, рекла је Мршевић за Тањуг.

Напомње да су бесмислени наводи да ће за кршење одредбе о употреби родно сензитивног језика бити прописане новчане казне или чак казне затвора и објашњава да се обавеза коришћења родно сензитивног језика са прописаним казненим одредбама односи на употребу језика у уџбеницима и наставном материјалу, као и у сведочанствима, дипломама, класификацијама, звањима, занимањима и лиценцама, као и у другим облицима образовно-васпитног рада.

“То значи да у уџбеницима треба да буде примена родно осетљивог језика у складу са граматичким родом лица о коме се ради, што значи да ће се у дипломама и сертификатима жене именовати у женском роду. Дакле, оцене за особе женског пола биће уместо одличан – одлична или уместо врло добар – врло добра”, каже Мршевић.

Према њеним речима, у случају кршења те обавезе у образовању и науци поступак се неће покренути по службеној дужности, већ само у случају да поступак покрене неко ко има, како каже, правно релевантан интерес да то покрене. Ипак, додаје да је значај Закона о равноправности изузетно велики, пре свега због унапређења положаја жена и постизања родне равноправности.

“То је једно од темељних начела људских права, један од кључних предуслова за успостављање демократије, владавине права, социјалног мира и правде. То подразумева равноправан положај и могућности за мушкарце и жене у остваривању људских права у свим сферама друштвеног живота, укључујући и заштиту од свих видова насиља”, навела је она.

Како каже, родна неравноправност је још присутна у многим видовима друштвеног живота и често није препозната као таква, већ прихваћена као део традиције, обичаја или, како каже, објашњења да представља нешто што је природно иако нема ничега природног у дискриминацији.

“Закон препознаје такве ситуације и садржи систематске инструменте онемогућавања или смањивања деловања тих дискриминаторних механизама. Родна равноправност, поред осталог, подразумева повећано учешће жена у процесима одлучивања. Постављане родне равноправности у центар доношења одлука разних врста у разним областима, посебно ће допринети односу према запосленим женама и женама на тржишту рада, као и економском оснаживању жена”, рекла је Мршевић.

Наглашава да Закон утврђује, како каже, целовиту и усклађену политику државе у цију елиминисана дискриминације жена, побољшања њиховог положаја и интегрисања принципа родне равноправности у све области деловања институција система и наводи да је то један од елемената модернизације и демократизације друштва у циљу бржег и ефикаснијег друштвног развоја.

еспресо/агенцијеPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept