Početna » ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА ОД ЈАНУАРА 2023. СКУПЉА ЗА ДЕСЕТ ОДСТО

ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА ОД ЈАНУАРА 2023. СКУПЉА ЗА ДЕСЕТ ОДСТО

Цена струје за домаћинства и фирме биће, највероватније, скупља 10 одсто, од јануара, сазнају "Новости".

од Паланка данас
0 Коментар

То значи да ће привредници уместо садашњих 95, електричну енергију плаћати 105 евра по мегават-сату. За просечно домаћинство које троши око 350 киловат-сати месечно, у фебруару ће стићи увећани рачуни за око 370 динара. Грађане сада мегават-сат струје, без такса и мрежарине, кошта око 41 евро. На европском тржишту цена за испоруку у наредној години у среду је износила око 360 евра по мегават-часу, а претходних дана се кретала до 400 евра.

Унија послодаваца Србије истиче да ће поскупљење струје оптеретити наше привреднике, који ће од Нове године имати нове издатке и због повећања плата, као и виших цена сировина које се углавном увозе. У Привредној комори Србије сматрају да је значајно да је поскупљење ограничено и да ћемо и даље бити међу земљама са најнижом ценом електричне енергије у Европи, што је предност у привлачењу страних инвестиција.

Председник Србије Александар Вучић, крајем прошле недеље рекао је да је могуће да дође до повећања цене струје, и да ће се, када се то деси, кретати између осам и десет одсто.

„Привредници су свесни околности, али сматрају да је повећање од 10 одсто велико. То ће довести до поскупљења производа и услуга који зависе од енергената, што ће додатно погурати инфлацију. УПС стално истиче потребу да се направи разлика између привредника, јер нису сви у истој ситуацији”, каже Небојша Атанацковић из УПС.

Он објашњава да би за оне фирме, у чијем је процесу производње удео потрошње електричне енергије велики, и које не могу да пређу на друге изворе енергије, држава требало да учини одређене уступке како њихова цена производње не би много расла.

Како указује помоћник директора Сектора за стратешке анализе ПКС, Бојан Станић, поскупљење електричне енергије значи додатни трошак за привреду, али је и даље то разумно повећање имајући у виду цене струје на европској берзи.

С друге стране, Атанацковић наводи да ће, рачунајући и ново поскупљење од јануара, цена струје за привреднике да се повећа за више од 100 одсто за годину дана. Коштаће 105, а раније је била 50 евра по мегават-сату. Прво је, како подсећа, цена порасла на 75, затим на 95 евра по мегават-часу, а сада ће још 10 одсто. Он оцењује да до тих поскупљења долази релативно брзо. Према његовим речима, за разлику од гаса и нафте и деривата где је Србија зависна од увоза, у производњи електричне енергије држава значајно учествује и ту има могућности да више утиче на цену.

НИСКА ЦЕНА ПРИВЛАЧИ ИНВЕСТИТОРЕ

„Око 3,5 милијарди евра инвестиција је дошло ове године, што је више него лане. Једна од предности које Србија користи за привлачење инвеститора је и та што је цена струје у нашој земљи релативно ниска, а и са повећањем од 10 одсто она остаје на том нивоу”, наводи Бојан Станић из ПКС.

Поскупљење је, како указује, очекивано, и тиме се даје простор и време привредницима да се прилагоде, јер ће цене енергената остати повећане.

ПОСКУПЉУЈУ ПРОИЗВОДИ И УСЛУГЕ

Српски бизнисмен Мирољуб Алексић, чије компаније послују у угоститељско-хотелском сектору, кондиторској индустирији и у области трговине, истиче да ће поскупљење струје за привреднике сигурно подићи цене производа и услуга.

„Зато што је ово неиздрживо”, каже Алекси и додаје „Сви намети, порези, таксе, енергенти са годинама се повећавају. Цене сировина, као и свих инпута, па тако и прехрамбених производа су порасле за више од 50 одсто. Биће подигнута и минимална плата”.

Једино се, како наводи, курс евра не мења већ 10 година. Према Алексићевим речима, то су маказе које уништавају извозно оријентисана домаћа предузећа, привреднике и пољопривреднике и наглашава да је све подређено увозном лобију. Сваки извозник, како објашњава, продаје евре за 50 одсто вредности и тиме плаћа све динарске дажбине и енергенте.

Новости

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept