ОД ЈЕСЕНИ ШЕСТ НОВИХ ДУАЛНИХ ПРОФИЛА У СРЕДЊИМ СТРУЧНИМ ШКОЛАМА

У наредној школској години ђацима ће у понуди бити још шест нових образовних профила у средњим стручним школама : техничар за обликовање намештаја и ентеријера, столар, трговински техничар, техничар штампе, обућар и техничар оперативне форензике.

У Министарству просвете кажу да се нови образовни профили отварају у складу са потребама привреде.

„За сада имамо 120 школа, око 900 компанија и око 10.000 ученика који се школују по дуалном моделу. За наредну школску годину биће отворено још 3.300 места. Прошле године уписано је 2.447 ученика, ако ове године будемо успели да упишемо 3.300 ученика то ће бити сјајан резултат“, рекла је саветница министра просвете Габријела Грујић.

Она је за Танјуг рекла да уколико се попуне сва места, то би значило да ће у наредној школској години бити око 1.000 више уписаних ученика по дуалном моделу образовања.

„Драго ми је што су родитељи и ученици схватили да је дуално образовање додатни квалитет одувек квалитетном српском моделу образовању“, навела је она и појаснила да се по дуалном моделу теоретско знање стиче у школама, а практично у компанијама.

Грујић каже да су у припреми четири студијска програма по дуалном моделу на факултетима и да ће од октобра први студенти моћи да упишу студије по дуалном моделу.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/od-jeseni-sest-novih-dualnih-profila-u-srednjim-strucnim-skolama/