Početna » ОД МАРТА ПЕНЗИОНЕРИ КРЕЋУ У БАЊЕ: Издвојено је ВИШЕ НОВЦА него раније

ОД МАРТА ПЕНЗИОНЕРИ КРЕЋУ У БАЊЕ: Издвојено је ВИШЕ НОВЦА него раније

На пут уз пратиоца ићи ће и деца до 14 година која су корисници породичне пензије

Српски пензионери ће на бесплатан опоравак у неку од домаћих бања ове године први пут кренути знатно раније него до сада. И док су некада кофере паковали тек крајем маја или почетком јуна, ове године сениори ће већ у марту моћи на рехабилитацију о трошку ПИО фонда.


Из Фонда наглашавају да је одобрен и већи број места, па ће тако уместо досадашњих 15.000 на пут моћи да крене више од 21.000 пензионера. Зато је оглас расписан раније, како би на располагању био и већи капацитет у бањама, и како би сви корисници до краја године могли да искористе ово своје право.

Једна од важних измена Правилника о друштвеном стандарду корисника пензија које су ступиле на снагу 30. децембра 2023. године односи се на пратиоце корисника, за чији боравак у бањама фонд такође сноси трошкове.

Наиме, правилником је сада дефинисано да фонд сноси трошкове пратиоца корисника који је остварио право на помоћ и негу другог лица и у другим изузетним случајевима, а до сада је финансирао само трошкове пратиоца слепе особе и детета које је остварило право на породичну пензију, а неспособно је за самосталан живот и рад. То значи да ће сада трошкови бити покривени за пратиоце свих корисника којима је он неопходан.

На пут уз пратиоца ићи ће и деца до 14 година која су корисници породичне пензије, уколико остваре право на бесплатну рехабилитацију, пошто они свакако по закону и не могу да иду сами.

Финансијским планом пензијског фонда за 2024. годину на име друштвеног стандарда корисника пензија издвојено је око 1,24 милијарде динара. Од укупних средстава, 85 одсто се издваја за финансирање трошкова рехабилитације пензионера, што је ове године 1,05 милијарди динара. Преосталих 15 одсто, то јест 185,58 милиона динара, издваја се за остале видове друштвеног стандарда пензионера, тј. за финансирање културних и спортско-рекреативних манифестација чији је циљ подстицање интеграције старијих особа у друштво.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept