ОД НАРЕДНЕ ГОДИНЕ ЖЕНЕ РАДЕ ШЕСТ МЕСЕЦИ ДУЖЕ ДО ПЕНЗИЈЕ

Сви који ће до краја године имати макар један од услова за одлазак у пензију, захтеве морају подети до 31. децембра јер сваки захтев поднет након Нове године мораће да се односи на услове који важе за 2019, а они за жене значи да морају да раде пола године дуже.

Наиме, према Закону о ПИО, услов за одлазак жена у пензију у овој години је за старосну пензију 62 године живота и најмање 15 година пензијског стажа, а услов за одлазак у превремену пензију, која доноси трајно умањење од 0,34 одсто по месецу недостатка до пуне, 38 година стажа и најмање 56 година и четири месеца живота.

Већ од почетка 2019. услов за старосну пензију за жене је 62 године и шест месеци, односно пола године живота више. С друге стране, услов за превремену старосну пензију за жене догодине је 38 година и шест месеци стажа и најмање 57 живота. Дакле, такође пола године више.

У превремену старосну пензију могу и мушкарци, и њима је у овој, 2018, потребно 40 година пензијског стажа и најмање 57 година живота. Већ наредне године за остваривање права на ту пензију, осим 40 година пензијског стажа, мораће имати и најмање 57 година и осам месеци живота.

Дакле, сви који се стажом и годинама „уклапају“ у услове пензионисања – без обзира на то да ли је реч о старосној или превременој старосној пензији – треба да до последњег дана 2018. поднесу захтев Фонду ПИО за одлазак у пензију и приложе сву потребну документацију. С даном подношења захева у фирми траже раскид радног односа због одласка у пензију. Између захтева за пензионисање и захтева за раскид радног односа не сме бити празног хода, односно датуми треба да се поклапају и да, када настаје раскид радног односа, продужава се пензионисање.

Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/od-naredne-godine-zene-rade-sest-meseci-duze-do-penzije/