ОД НОВЕ ГОДИНА СРБИЈА ДОБИЈА РЕГИСТАР ВЛАСНИКА КОМПАНИЈА

Од нове године Србија ће добити још један регистар – стварних власника компанија. Закон који предвиђа његово формирање ступио је на снагу пре пет месеци. Како ће, међутим изгледати није до танчина прецизирано. Водиће га Агенција за привредне регистре, али се још чекају подзаконски акти неопходни за његово успостављање. У Министарству привреде уверавају да ће и они бити готови до краја године.

Циљ новог регистра је борба против прања новца и финансирања тероризма. Иза сваке фирме, задруге, страних представништава, фондација, задужбина и установа, мора да стоји име власника најмање 25 одсто вредности.

– Ко у намери да прикрије стварног власника регистрованог субјекта, у Централну евиденцију не упише праве већ неистините податке, промени или избрише ваљане информације, казниће се казном затвора од три месеца до пет година – предвиђа закон. – Новчаном казном од 500.000 до два милиона динара казниће се за прекршај правно лице ако не евидентира податке о стварном власнику у прописаном року.

Рок за предузећа да одреде стварног власника истекао је 8. јула, месец дана по ступању на снагу закона. Према подацима АПР од пре неколико месеци, обавезу уписа ће имати 172.000 регистрованих субјеката. Међу њима је и 28.168 предузећа чији су власници, или сувласници, стране фирме или појединци.

Централна евиденција

Закон предвиђа да Агенција за привредне регистре успостави Централну евиденцију, најкасније до 31. децембра. Овлашћено лице дужно је да најкасније до 31. јануара 2019. године евидентира неопходне податке за све фирме основане до краја ове године.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/od-nove-godina-srbija-dobija-registar-vlasnika-kompanija/