ОД НОВЕ ГОДИНЕ КРЕЋЕ ВАКЦИНАЦИЈА МЕДИЦИНАРА У КОВИД СИСТЕМУ

После Нове године почиње вакцинација здравствених радника у ковид систему, каже председник Националног координационог тима за имунизацију Мирсад Ђерлек и додаје да су здравствени радници ризична група и да је одлучено да буду међу првима вакцинисани.

Он је појаснио да у ковид болницама и на одељењима интензивне неге има највише старијих од 65 година са тешком клиничком сликом , те да је због тога вакцинација у нашој земљу кренула од старачких домова и њихових корисника старијих од 65 година.

Ђерлек је за Танјуг рекао да ће већ у јануару стићи нова транша од 78.000 доза вакцине, затим у фебруару 98.000 , а у марту 114.000 доза цепива против вируса корона.

Како каже, очекује се да ускоро Агенција за лекове и медицинска средства изда дозволу за руску вакцину „Спутњик V“ и кинеску вакцину, да ће се тако обезбедити додатне количине, те да наша земља може кренути са масовнијом вакцинацијом.

Оперативни план вакцинације, како је рекао, израдио је Институт Батут и у њему се таксативно наводи како ће тећи имунизација.

„Планирамо ових дана да на сајту објавимо план и стручно- методолошка упутства за вакцинацију, као и водиче за имунизацију против ковида 19. Јавност ће бити благовремено обавештена које су то циљне групе и популација која ће бити вакцинисана“, навео је он.

Напомиње да је улога Националног координационог тима за вакцинацију припрема, организација и спровођење имунизације, да је реч о мултидисциплинарном тиму који је састављен од најеминентнијих стручњака из области медицине.

У тиму су представници Агенције за лекове, Торлака, Института Батут, седам завода за јавно здравље широм Србије, ВМА.

Затим представници МИнистарства здравља, МИнистарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања (министарка Дарија Кисић Тепавчевић), затим Министарства просвете, Министарства унутрашњих послова.

„Заказаћемо ових дана још једну седницу. Желимо да укључимо у рад што више људи. Послаћемо писмо да нам се придруже представници САНУ, Српског лекарског друштва, Лекарске коморе Србије, СЗО у Србији, УНИЦЕФ-а. ЦИљ је да окупимо што више људи како би заједнички одрадили изузетно озбиљан задатак“, навео је он.

Танјуг

Image by fernando zhiminaicela from Pixabay

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/od-nove-godine-krece-vakcinacija-medicinara-u-kovid-sistemu/