ОД НОВЕМБРА И ДИНАР ПОСТАЈЕ ЕЛЕКТРОНСКИ

elektr-novacПлаћање електронским новцем у међусобним трансакцијама постаће за десетак дана за људе који живе и раде у Србији уобичајена појава. Извршни одбор Народне банке Србије је донео одлуку да привредном друштву iPay See д. о. о. изда дозволу за поменута средства. Како смо сазанали у поменутој организацији, они су већ одмакли у припремама. Прве конкретне трансакције могу се очекивати за десетак дана, односно почетком новембра. На тај начин заобићи ће се на домаћем тржишту проблеми које смо имали са системом Паy Пал, односно моћи ће да се обављају динарске трансакције између наших грађана и привредника међусобно. Истовремено, на домаћем тржишту се шири круг учесника у пружању платних услуга. А то би извесно у будућности могло донети и ниже трошкове у платном промету.

Малим продавцима поменути начин плаћања омогућава да допру до  већег броја купаца. Потрошачима је такође понуда проширена. Зашто је НБС одлучио да уведе електронски новац на наше тржиште и какве ће бити последице?

У саопштењу које је наша централна монетарна институција издала тим поводом каже се да је друштво иПаyСее постало прва домаћа институција електронског новца. Тиме је омогућено праћење савремених тенденција, а српско тржиште постало је богатије за нову врсту услуге. У првој фази они ће издавати електронски новац преко мреже дистрибутера, а списак ће свима бити доступан путем интернета. При издавању електронског новца кориснику се додељују јединствене шифре који су само њему доступне и користи их за аутоидентификацију при плаћању. Када добије електронски новац, може да га користи за куповину робе и услуга у интернет продавницама с којима iPay See има сарадњу. Те услуге биће доступне грађанима, привредницима, предузетницима. Наредне године поменута организација планира да корисницима понуди дигитални новчаник, то јест да омогући креирање електронског новца у виртуелном окружењу. Тада ће стање на електронским рачунима моћи да се допуњује путем платних картица или мобилних апликација. То ће створити услове за непосредно електронско плаћање и у обичним продавницама које пружају  услуге ин сторе паyментс.

Електронски новац представља равноправну замену за новчанице и кованице. Једноставно и безедно се кристи, а плаћање се може обавити на свим продајним местима која га примају. Власник електронских новчаних средстава може у сваком тренутку затражити њихово претварања у обична. Институција електронског новца је дужна да, по захтеву корисника, исплати одговарајућу суму на рачун.

У самом iPay Seeу кажу да ће први корисници морати прво да купе новац да би касније могли да тргују онлајн. На продајном месту корисник ће добити Е-пин, који ће се састојати од 16 цифара, те број потврде којом може обављати плаћања. Електронски новац није везан за текући рачун или друге сличне рачуне, а у случају да изгуби потврду, клијент може блокирати средства путем сајта или позивом кол-центра компаније.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/od-novembra-i-dinar-postaje-elektronski/