ОД ПОЧЕТКА ГОДИНЕ 32 ЖРТВЕ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА

astra-dan-trgovineЕвропски дан борбе против трговине људима обележава се данас, а невладина организација „Астра“ указује да су од почетка године у Србији идентификоване 32 жртве трговине људима, од којих су већина жене и девојке, а чак у 10 случајева жртве су биле малолетне.

Организација која се бави проблемом трговине људима и различитим облицима експлоатације истакла је да је неопходно хитно усвајање стратегије и акционог плана за превенцију и њено сузбијање, као и заштиту жртава, јер је претходна стратегија истекла још 2011. године.

Из „Астре“ указују да је потребно радити и на унапређењу процеса идентификације жртава експлоатације, да судије, тужиоци и адвокати примењују приступ који ће бити у потпуности орјентисан на права жртве како оне не би биле изложене поновној трауми и претњама и како би им се омогућила накнада штете.

Полиција и тужилаштво требало би да поштују период рефлекције жртве, а држава да коначно омогући ургентни смештај и креира програме реинтеграције и социјалне инклузије за жртве експлоатације.

У саопштењу се наводи да из године у годину дочекујемо Европски дан борбе против трговине људима са поражавајућим бројкама жртава и потенцијалних жртава трговине људима, незавидним резултатима у области сузбијања трговине људима, неадекватним решењем питања избеглица и идентификације жртава међу том популацијом

Како тврди та организација, у Србији не постоји довољно политичке воље у области сузбијања трговине људима што, како се наводи, показује чињеница да Република Србија није предложила кандидата на овогодишњим изборима за чланове ГРЕТЕ (Групе експерата Савета Европе за борбу против трговине људима), „иако је Савет Европе позвао нашу земљу да то учини“.

Путем Астра СОС телефона од јануара до септембра ове године примљено је више од 2.000 позива од 285 нових клијената и идентификовано 12 пунолетних жртава трговине људима (осам мушкараца и четири жене).

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/od-pocetka-godine-32-zrtve-trgovine-ljudima/