ОД ПОНЕДЕЉКА КАФИЋИ ОТВАРАЈУ БАШТЕ, ШКОЛА И ДАЉЕ ОНЛАЈН

На седници Кризног штаба предложено је да се од понедељка, уколико за викенд не буде наглих повећања броја новозаражених, дозволи отварање угоститељских објеката у баштама и на отвореном. Предлог је и да се радно време свих објеката, укључујући оне који већ раде и оне који ће бити отворени, продужава максимално до 22 часа.

Кризни штаб одржао је седницу на којој је разматрао мере за борбу против коронавируса.

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић рекао је након седнице да је укупна епидемиолошка ситуација у овом тренутку и даље ванредна, али да је добро да се број новозаражених зауставио на неким великим бројевима.

То, како је оценио, није епидемиолошки добро, али да се са повећаним бројем вакцинисаних грађана и мерама које дају резултате види да се ситуација постепено побољшава.

„Оно што није добро је да имамо велики број људи у болницама, здравствени систем је и даље преоптерећен и то је оно на чему ће се посебно радити и инсистирати“, истакао је Гојковић.

Које мере су усаглашене

На седници је предложено да се, уколико за викенд не буде било наглих повећања броја новозаражених, дозволи отварање угоститељских објеката у баштама и на отвореном, уз поштовање прописаних мера.

Напоменуо је да ће услови за угоститељске објекте бити тачно дефинисани током викенда и најкасније у недељу обелодањени.

Радно време свих објеката продужиће се максимално до 22.00, објавио је покрајински секретар здравство Зоран Гојковић.

„Да пробамо да се људи у што дужем временском интервалу скупљају на затвореном простору, да се не би груписали у мањем временском интервалу“, објаснио је Гојковић.

Напоменуо је да тржни центри не почињу да раде. „О томе ћемо разговарати током викенда и почетком следеће недеље и пробати да видимо и пронађемо решење и за њих“, најавио је Гојковић.

Објаснио је да постоји могућност да им се омогући рад, али под специфичним условима, ако број заражених буде у паду.

Што се тиче ђака, рекао је да ученици и основних и средњих школа остају на онлајн настави.

Предлог Кризног штаба ће ићи на Владу, а усаглашен је заједно са Медицинским делом, истакао је покрајински секретар.

Више од 25 одсто пунолетних примило прву дозу

Гојковић је истакао да је најважније тренутно да сада има више од 25 одсто пунолетних грађана који су примили прву дозу вакцине и да је више од милион пунолетних који су примили обе дозе, што је 18,6 одсто од укупног пунолетног грађанства Србије.

Такође, више је од 700.000 пунолетних који се могу сматрати потпуно имунизованим, односно прошло је више од три недеље након давања друге дозе вакцине.

Гојковић је најавио да би вечерас у Србију требало да стигне први контингент из Ковакс програма са 56.000 доза Астра-Зенекиних вакцина.

Од понедељка се очекује, додао је, испорука нових 500.000 кинеских вакцина и 106.000 хиљада „Фајзерових“.

Кисић Тепавчевић: Путовали или не, придржавајте се мера

Министарка за рад, социјална и борачка питања Дарија Кисић Тепавчевић је након седнице, упитана да ли је препорука Кризног штаба да се путује или не, рекла да је тешко дати конкретан одговор.

„Путовали или не, своди се на исто, а то је да треба да се придржавате општих мера превенције где год да се налазите“, указала је министарка и додала да сам прелазак границе није посебан фактор ризика ако се људи придржавају свих превентивних мера.

Апеловала је на грађане који се нису вакцинисали да искористе добробит доступности вакцина.

Подсетила је да је путовање са две дозе вакцина могуће у више земаља, и да ће се то даље ширити. Ипак, нагласила је да путовање не треба да буде разлог да би се неко вакцинисао, већ да то треба бити сматрано средством борбе против епидемије.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/od-ponedeljka-kafici-otvaraju-baste-skola-i-dalje-onlajn/