Početna » ОД ПОНЕДЕЉКА У СВИМ ДОМОВИМА ЗДРАВЉА ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ СЕЗОНСКОГ ГРИПА

ОД ПОНЕДЕЉКА У СВИМ ДОМОВИМА ЗДРАВЉА ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ СЕЗОНСКОГ ГРИПА

од Паланка данас
0 Коментар

Дистрибуција вакцине против сезонског грипа завршена је данас, и до понедељка ће у свим Домовима здравља широм Србије грађани моћи да се вакцинишу.

Како је за Танјуг рекла директорка Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ Верица Јовановић, обезбеђена је довољна количина вакцине и јако је важно да се грађани заштите одмах, јер је, наглашава, потребно две до три недеље да имунитет буде отпоран на овај вирус.

„Јако је важно да се вакцинација обави сада зато што је процес развоја свих имунитета после примљене вакцине период од две до три недеље, толико је потребно после вакцине да се развије отпорност на вирус грипа“, рекла је Јовановић и нагласила да се очекује велики интензитет вируса.

Јовановићева је истакла да постоје две ризичне категорије на које прво треба обратити пажњу и омогућити обавезну вакцинацију како је то, како каже, утврђено правилником а то су деца старија од шест месеци, особе са хроничним обољењима, затим метаболичким као што је дијабетес, особе које пате од малигних обољења и сви други који због грипа могу развити теже здравствене компликације.

У другој категорији су лица старија од 65 година, али како каже Јовановићева они су најдисциплинованија категорија када су у питању ове превентивне мере и чак 65 одсто свих вакцинисаних чине управо они.

Вакцина је препоручена и за труднице, а обавезна за све здравствене раднике, као и особе које раде у геронтолошким центрима.

„Јако је важно да се крене на време са вакцинацијом, јер сте одлагањем вакцинације у већем ризику од инфекције и тежих компликација. Вакцина није само лична заштита, већ заштита и породице и колектива, и свих људи са којима долазите у контакт. Колективни имунитет је важан и морамо га обезбедити што пре“, закључила је Јовановићева.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept