Početna » ОД СЕПТЕМБРА 28 ЂАКА ПО ОДЕЉЕЊУ УМЕСТО ДОСАДАШЊИХ 30

ОД СЕПТЕМБРА 28 ЂАКА ПО ОДЕЉЕЊУ УМЕСТО ДОСАДАШЊИХ 30

од Паланка данас
0 Коментар

Уписати неку од гимназија на гласу или чувених средњих стручних школа никада није било лако, а од ове године мали матуранти мораће додатно да се потруде како би „упали“ у неку од престижних школа.
Наиме, од септембра ће у једном одељењу бити највише 28 ђака, уместо досадашњих 30, што је предвиђено изменама Закона о основном и средњем образовању. То аутоматски значи да ће свака образовна установа уписивати и по двадесетак ученика мање, у зависности од тога колико одељења, иначе, има. Рецимо, у Београду има 15 гимназија, свака од њих уписује у просеку по десетак одељења, па груба рачуница показује да ће бити и 300 места мање него претходних година. А то, такође, значи и да ће бодовни праг за упис бити подигнут за један или два бода.

Иначе, измене Закона о основном и средњем образовању којим је предвиђено да у одељењима може бити највише 28 ђака уместо 30, усвојене су прошле године, али ступају на снагу од ове школске године и односе се на одељења првог разреда.

Према званичним подацима у средњем образовању има 12.448 одељења. Иначе, да би одељење могло бити формирано потребно је да има најмање 15 ђака и та законска одредба није мењана.


Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept