ОД СЕПТЕМБРА ДВА НОВА ПРЕДМЕТА ЗА ОСМАКЕ

Ученици који у осми разред полазе у септембру следеће године добиће два нова обавезна предмета који ће заменити досадашњи – техничко и информатичко образовање.

Будући осмаци ће уместо техничког и информатичког образовања имати предмете техника и технологија и информатика и рачунарство. Поред тих предмета, и настава физичког васпитања биће им допуњена здравственим васпитањем.

У склопу предмета техника и технологија ђаци ће изучавати животно и радно окружење (као што су електротехника, електричне инсталације, штедња енергије, како се примењују и како раде електрични апарати…), саобраћај и основе телекомуникација, техничку и дигиталну писменост (основе информационо-комуникационих уређаја, израда електромеханичких модела…), ресурсе и производњу (електроенергетске системе, производњу и пренос струје, обновљиве изворе енергије, кућне електроинсталације…), те конструкторско моделовање електричних машина, робота…

У оквиру предмета информатика и рачунарство учиће рад са табеларним прорачунима, примену формула у статистици, израду графикона, рад у “клауду”, заштиту личних података, шта су “опен соурце” подаци. Изучаваће и програмске језике (Јупyтер, Оцтаве…), анализе и графичко приказивање низова података.

Поред тога, у школском програму је и креирање онлајн упитника, програмирање уређаја, израде пројектних задатака, рад са “опен соурце” подацима… Кроз овај предмет, радиће се и задаци који су у вези са другим предметима, како би ђаци лакше могли да схвате широку примену информатике.

Како наводе у Министарству просвете, циљ предмета техника и технологија је да ђаци развију техничко-технолошку писменост, изграде одговоран однос према раду и производњи, животном и радном окружењу, али и коришћењу техничких и технолошких ресурса, те стекну увид у сопствена професионална интересовања.

Осмаци ће од следеће године добити и наставу из здравствене културе, уз наставу физичког. Програмом је, поред атлетике, гимнастике и спортова, уведено и учење о превенцији насиља у спорту, решавање конфликата, значај и улога физичког вежбања за професионална занимања у спорту, образовању, војсци…

Такође, ђаци ће учити како вежбе утичу на организам, какав је значај правилне исхране, колико су штетни енергетски напици, дуван и алкохол, као и да укажу прву помоћ.

Извор: Блиц

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/od-septembra-dva-nova-predmeta-za-osmake/