Početna » ОД СЕПТЕМБРА РАДИКАЛНЕ ПРОМЕНЕ У ШКОЛАМА: Суспензија до 5 дана, за напад до 3 године затвора!

ОД СЕПТЕМБРА РАДИКАЛНЕ ПРОМЕНЕ У ШКОЛАМА: Суспензија до 5 дана, за напад до 3 године затвора!

После завршетка турбулентне школске године, коју су нажалост обележила бројна насиља над професорима, како од стране ученика, тако и од стране родитеља, летњи распуст је напокон кренуо. Међутим, ученици морају имати на уму да их од септембра, када се враћају у школске клупе, очекују радикалне промене.

Наиме, Министарство просвете је у сарадњи са Владом Републике Србије донело низ мера, и то у циљу да се систем образовања у Србији унапреди, а насиље међу вршњацима, али и над професорима спречи.По први пут у историји српског образовања ученик ће, према допуњеном закону, моћи да буде суспендован на пет дана, владање ће се оцењивати и улазити у просек од другог разреда, за напад на службено лице у образовној установи моћи ће да се добије и до три године затвора, а уместо 30 у једном одељењу боравиће по 28 ученика.

За напад на професора и до 3 године затвора
Мера која је последња донета, али и она најзначајнија наставницима и професорима јесте она за коју су се највише и борили – измена и допуна Кривичног законика који се односи на напад на лице запослено у образовној установи.

На састанку на којем су представници Владе Србије разговарали са представницима репрезентативних синдиката у просвети договорено је да се у текст Закона о изменама и допунама Кривичног законика који припрема Радна група Министарства правде уврсти, у циљу повећане кривично-правне заштите просветних радника, посебно кривично дело којим ће се санкционисати напад на запослене у образовању, саопштило је Министарство просвете.

Oд 1. септембра 28 ученика у одељењу
Још једна измена закона о основном и средњем образовању, која је усвојена прошле године, али ступа на снагу од школске 2024/25. године и односи се на одељења првог разреда, јесте смањење броја ученика у једном одељењу.

Наиме, од наредне школске године одељења у основним и средњим школама имаће највише по 28 ученика.

Према садашњим прописима одељења броје до 30 ученика, док Закон о основном образовању предвиђа да изузетно, одељење истог разреда у основној школи може да има до 33 ученика, уз сагласност Министарства просвете.

Новим прописима број ученика је смањен за два, а у основним школама изузетно, одељење истог разреда може да има до 31 ученика, такође уз сагласност просветне власти.

Зелена учионица пренела је радни текст измене Кривичног законика предложен од стране Министарства правде:

„Ко нападне лице запослено у образовној установи, а у вези са пословима које то лице обавља, казниће се затвором од три месеца до три године. Ако приликом извршења дела из става 1. овог члана учинилац нанесе лаку телесну повреду лицу запосленом у образовној установи или прети употребом оружја, казниће се затвором од шест месеци до пет година. Ако приликом извршења дела из става 1. овог члана учинилац нанесе тешку телесну повреду лицу запосленом у образовној установи или члану његове породице, казниће се затвором од једне до осам година.“

Суспензија – последња опомена ученику
Александар Марков из Форума београдских гимназија истакао је раније за РТС да суспензија има смисла и да је то заправо последња опомена ученику, поготово када је реч о средњим школама, те да би након тога могло уследити и искључење.

„Како је објашњено, суспензија би се примењивала само за најтеже повреде – као што су неке туче, физичке озледе, озбиљније психичко насиље“, наводи Марков.

Овакав вид кажњавања први пут ће се наћи у образованом систему.

Просветари кажу да је мера добра, јер ће дати могућност ученику да размисли о својим поступцима.

Оцене из владања од другог разреда
Уз увођење суспензије за ученике који почине насиље, промене и у оцењивању владања. Уместо од петог разреда, од сада ће у просек улазити од другог.

„Опет је тенденција, не да та оцена жигоше дете, да га ружно обележи за житав живот. Да се каже да је још у основној школи… него да та јединица из владања опет буде аларм за родитеља, наставника, одељенског старешину, за његове другаре“, истакла је министарка просвете.

Новина је и то што ће родитељи моћи да оцењују наставнике. Ако бар половина родитеља оцени да предавач крши прописе, приговор иде на оцену директору, а наставника не чека казна, већ едукација и менторски рад. То је још један удар на професију, оцењују наставници.

ТелеграфYou may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept