ОД СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ 24. МАЈ ДРЖАВНИ ПРАЗНИК-ДАН СЛОВЕНСКЕ ПИСМЕНОСТИ

sv-cirilo-i-metodijeНови државни празник биће Дан словенске писмености и прослављаће се 24. маја, већ од наредне године. Празник који се до сада обележавао спорадично, али не на државном нивоу, биће уписан у календар државних празника, али ће се обележавати радно.

На овај датум прославља се дан Светих Ћирила и Методија, твораца глагољице, просветитеља, који су ширили писменост међу словенским народима.

– Сви остали словенски народи Дан словенске писмености већ славе као државни празник. Прво је уведен у Русији, а потом у Чешкој, Пољској, Бугарској… Иницијативу да се и Србија придружи осталим словенским народима предложиће Одбор за спровођење акције „Негујмо српски језик“, који је формиран пре неколико дана – најављује министар Вукосављевић. – Идеја је да се празнује радно, али да буду истакнуте државне заставе, да први часови у школама буду посвећени словенској писмености, да се организује државна свечаност.

Министар каже да је веома важно да Србија гради чвршће културно-просветне везе са осталим словенским државама, са којима нас повезују порекло и јединствен културни образац.

Одбор који ће предложити увођење новог државног празника биће задужен за спровођење акције „Негујмо српски језик“, у оквиру које ће бити одржавани семинари наставницима широм Србије, као и активности које ће бити усмерене на ђачку популацију. Акцију су прошле године покренули Секретаријат за културу Града Београда, Филолошки факултет и Библиотека града Београда, а сада је издигнута на национални ниво.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/od-sledece-godine-24-maj-drzavni-praznik-dan-slovenske-pismenosti/