ОД СРЕДЕ ОСМАЦИ ПОЧИЊУ ПОЛАГАЊЕ МАЛЕ МАТУРЕ

Од сутра основци започињу најважније тестирање на крају осмогодишњег школовања и одређују даљи ток свог образовања. Какав је тест и још битније питање, какво су знање ученици покупили након “хаотичне” корона школске године видеће се по резултатима мале матуре.

Ученици осмог разреда су на распусту од 8. јуна тачно две седмице дуже од других основаца баш како би имали више времена да се спреме за полагање мале матуре. Неки су се за пријемни спремали од куће, а неки у својим школама.

У среду почиње мала матура, а будући средњошколци прво ће радити тест из српског, односно матерњег језика и то од 9.00 до 11.00 часова. Пред собом ће имати тест са 20 задатака.

Други дана мале матуре када ће будући средњошколци радити тест из математике. Као и првог дана термин је од 9.00 до 11.00 часова, а пред свршеним основцима такође ће бити 20 задатака.

Мала матура биће завршена трећим, комбинованим тестом (9.00-11.00) на којем ће бити питања из географије, биологије, физике, хемије и историје. Он је уједно и највреднији јер за разлику од српског и математике који носе по максималних 13 поена, овај вреди 14.

Како основци највише стрепе од комбинованог теста поготово после годину дана онлајн наставе, Бранко Ружић, министар просвете, науке и технолошког развоја најавио је да ће тестови ове године бити лакши.

Апеловао је на родитеље да се не подиже тензија на децу, као и да релаксирано приступе тесту.Такође, оно што би могло да умири будуће средњошколце јесте да у средњим школама има више слободних места него свршених основаца што значи да ће се сви уписати.Чини се да ће и ове године највећа навала бити на гимназије које ће бити и најтеже уписати. Међутим, и у сам одабир школе корона је уплела прсте. Тако се чини да ће од ове године бити навале и на медицинске школе.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/od-srede-osmaci-pocinju-polaganje-male-mature/