Početna » ОД ЗАКАЗИВАЊА У ДОМУ ЗДРАВЉА ДО СПЕЦИЈАЛИСТЕ ПРОЂЕ КОЛИКО ВРЕМЕНА?

ОД ЗАКАЗИВАЊА У ДОМУ ЗДРАВЉА ДО СПЕЦИЈАЛИСТЕ ПРОЂЕ КОЛИКО ВРЕМЕНА?

од Паланка данас
0 Коментар

На сајту Републичког фонда за здравствено осигурање могуће је видети листе чекања за кардиолошке интервенције. Најдуже броје скоро 1.200 пацијената за коронарографију, 800 за катетеризацију срца, од којих већина чека пријем у Институт за кардиоваскуларне болести Дедиње следеће године.

Листе чекања на прегледе и интервенције код специјалиста биле су дуге и пре короне. У претходне две године готово све сем хитних интервенција је стајало. Колико је тренутно дуг пут од заказивања прегледа у дому здравља до специјалисте.

Изабрани лекари су тренутно у незгодној позицији, јер зависимо од доступних термина, а није увек идеална ситуација. Онда нам понекад пацијенти долазе у ординације, непотребно се понављају посете зато што не можемо да ухватимо термин за одређеног специјалисту. У дому здравља немамо гастроентерологе, ендокринологе, неурологе…, каже за РТС Драгана Мелентијевић, специјалиста опште медицине.

Лекари кажу да је у последње време све више пацијената, а све мање специјалиста и да све зависи од термина у компјутерском систему.

Термини излазе почетком месеца, првог до петог најчешће, али неке клинике имају посебан режим и онда сви домови здравља конкуришу за тај одређени број термина. Некада је лако наћи тај термин, а некада у поподневној смени нема слободних. Онда чекате наредни месец да закажете преглед, каже докторка Мелентијевић.

Лекари у домовима здравља тврде да је, код њих, на примарном нивоу све добро организовано и да се на преглед код изабраног лекара не чека дуго.

Ми у дому здравља се трудимо да што бољом организацијом рада скратимо време чекања на прегледе. У принципу то је неких 15 дана чекањa на све дијагностичке процедуре, што се тиче ултразвука, рендгена, лабораторијске анализе још је краће – у року три до пет дана, прегледи код интернистичке, офталмолошке и физикалне терапије су су скраћени на 10 до 15 дана, каже Светлана Мићић, начелник опште службе у Дому здравља Савски венац.

Ту не постоје листе чекања, али је важно нагласити да, као што ни клинике немају исти режим рада и капацитете, тако није иста ситуација ни у сваком дому здравља. Ипак, ствари су ту мало јасније и извесније.

Прегледи код изабраног лекара заказују се на три начина: телефоном, на шалтеру или преко апликације, а овај последњи начин, тврде лекари, показао се као изузетно функционалан и практичан код млађих људи.

РТС

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept