ОДАТА ПОШТА ВЕЛИКАНУ СРПСКОГ НОВИНАРСТВА ПЕРИ ТОДОРОВИЋУ

Заслугом новинара и Завичајног друштва „Видовача“ на челу са Мићом Загорчићем вратили смо Перу Тодоровића на место које му припада у српском новинарству и књижевности, речено је 2. маја на обележавању 167. годишњице од рођења познатог српског новинара, књижевника, политичара и другог по реду председника Удружења новинара Србије (УНС) Петронија Пере Тодоровића.

На његовом гробу на Новом гробљу у Београду традиционално су се окупили представници Завичајног друштва „Видовача“, УНС-а и књижевног клуба „Пера Тодоровић“ из Смедеревске Паланке, положили цвеће и запалили свеће.

„У другој половини 20. века неоправдано је занемариван значај Пере Тодоровића у историји српског новинарства, али смо га захваљујући његовим завичајцима и новинарима вратили у великане српског новинарства, јер је био родоначелник модерног српског журнализма“, рекао је генерални секретар УНС-а Нино Брајовић и додао да је Тодоровић од 1888. до 1903. године издавао и уређивао „Мале новине“, које се ни по чему нису разликовале од европских новина тога времена.

„Његов независни дневни лист, уместо политичких уводника, објављивао је актуелне информације, лутријске извештаје, временске прилике, рекламе на насловној страни, a имао је и рубрику ‘Хроника’. Први пут у историји српског новинарства у дневним новинама објављиван је и фељтон“, казао је Брајовић.

Пера је био од свих заборављен, али смо одлучили да га вратимо на место које му припада, рекао је председник Завичајног друштва „Видовача“ Мића Загорчић и истакао да су захваљујући УНС-у успели да саграде спомен кућу која у потпуности одговара његовој родној кући.

Додао је и да очекује да уз помоћ локалне самоуправе доврше овај објекат у родним Водицама крај Смедеревске Паланке, у којем ће бити организовани новинарски догађаји и културне активности.

Председник књижевног клуба „Пера Тодоровић“ Слободан Тодоровић рекао је да је Пера Тодоровић написао први историјски роман у Србији „Дневник једног добровољца“.

„И да је само то урадио било би довољно да заузме високо место у српској књижевности. Истраживачица политичког, новинарског и књижевног рада Пере Тодоровић Латинка Перовић рекла је да када би неко објавио стваралачки опус Пере Тодоровића да би то била едиција од 30 наслова“, рекао је Тодоровић.

Подсетимо, УНС од 2017. године додељује награду за фељтон која носи назив „Пера Тодоровић“. Ове године ће награда други пут 9. маја бити додељена у Новинарској кући „Пера Тодоровић“ у Водицама, родном месту новинара, књижевника, другог по реду председника и обновитеља УНС-а, након деветогодишње паузе у раду Удружења.

Извор: УНС

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/odata-posta-velikanu-srpskog-novinarstva-peri-todorovicu/