ОДЛИЧАН УСПЕХ НА КРАЈУ ОСМОГ РАЗРЕДА ОСТВАРИЛО 45 ОДСТО УЧЕНИКА

Анализом овогодишњих података коју је обавио Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања установљено је да је одличан успех на крају осмог разреда остварило нешто мање од половине ученика – 45,1 одсто, док сваки пети има све петице, углавном из предмета који су обухваћени малом матуром, пре свега из биологије, географије и историје, али не толико и из математике.

Просечан општи успех у осмом разреду за ову генерацију износи 4,14, од чега је трећина врлодобра (35,3 одсто), скоро петина добра (18,9 одсто), а свега 0,7 одсто довољна. Интересантно је да се мали број ђака нашао непосредно испод границе врлодоброг и одличног успеха, али је, с друге стране, знатно више оних који су поправљањем једне оцене успели да достигну просеке 3,50 и 4,50. Узроци таквих резултата могу бити додатни напори и повећана мотивација пред упис у средњу школу, ваншколске активности, али и снижавање критеријума наставника, признају из Завода, с обзиром на епидемиолошке прилике и околности у којима се одвијала настава.

Као што је проценат ђака са свим петицама у осмом разреду остао приближно исти као и претходних година – око 20 одсто, промена није било ни у погледу броја вуковаца – 8.482, то јест 13,8 одсто. Међу њима је знатно више девојчица (64,3 одсто то јест свака пета ученица) него дечака (35,7 одсто илити сваки десети ђак). Иако се очекује да просечно постигнуће вуковаца буде више од републичког просека, у неким окрузима су поједини такви одликаши подбацили, посебно на комбинованом тесту, а велика колебања уочена су и у резултатима на тесту из математике, мада су ту били најуспешнији.

Школске управе у којима се бележи највећи проценат носилаца дипломе „Вук Караџић” традиционално су Лесковац (21,7 одсто), Ниш (18,3 одсто), Косовска Митровица (15,9 одсто) и Јагодина (15,7 одсто), а гледајући по областима предњаче Град Београд и Расински округ. Најмање таквих ђака имају школске управе Ваљево (9,2 одсто), Ужице (10 одсто) и Чачак (10,1 одсто). Најниже просечно постигнуће вуковаца у Косовско-поморавском и Косовском округу може се пак разумети ако се има у виду перманентна изложеност неповољним условима у којима се изводи образовно-васпитни рад на тој територији, објашњавају у Заводу.

Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/odlican-uspeh-na-kraju-osmog-razreda-ostvarilo-45-odsto-ucenika/

1 comment

    • Neko iz mase on 29/12/2020 at 09:03

    Od toga vise od polovine s poklonjenim ocenama. Tako ce se provlaciti i krozsrednju skolu i onda tu i ostanu….fakultet upise svaki deseti ucenik.

    Ali vazno da su roditelji „namireni“ i da je sve upakovano u sareni papir….

Komentari su onemogućeni.