четвртак, јун 20, 2024
Početna » ОДЛИЧНЕ ВЕСТИ ЗА СВЕ КОЈИ ИМАЈУ КРЕДИТЕ У ЕВРИМА: Ово се десило први пут после пет година!

ОДЛИЧНЕ ВЕСТИ ЗА СВЕ КОЈИ ИМАЈУ КРЕДИТЕ У ЕВРИМА: Ово се десило први пут после пет година!

УПРАВНИ одбор Европске централне банке (ЕЦБ) данас је донео одлуку да снизи три кључне референтне каматне стопе за 25 процентних поена, тј. за 0,25 одсто, први пут после готово пет година. Ова одлука ступа на снагу за мање од недељу дана, тачније 12. јуна.

од Паланка данас
0 Коментар

Како су истакли у саопштењу, камате на главне операције рефинансирања и каматне стопе на граничну кредитну линију и депозитну линију биће смањене на 4,25 одсто, 4,5 одсто и 3,75 респективно.– На основу ажуриране процене инфлационих изгледа, динамике носеће инфлације и снаге трансмисије монетарне политике, сада је прикладно да се ублажи степен ограничења монетарне политике након девет месеци држања стопа на стабилном нивоу. Од састанка Управног савета у септембру 2023. године, инфлација је пала за више од 2,5 процентних поена, а изгледи за инфлацију су се значајно побољшали. Основна инфлација је такође ослабила, појачавајући знаке да су притисци на цене ослабили, а инфлаторна очекивања опала на свим хоризонтима. Монетарна политика је задржала рестриктивне услове финансирања. Смањењем тражње и одржавањем инфлаторних очекивања на добром нивоу, ово је дало велики допринос смањењу инфлације, пише у саопштењу ЕЦБ.

Финансијска тржишта су жељно ишчекивала прво смањење у еврозони од септембра 2019. године, што ће утицати и на главну стопу ЕЦБ за операције рефинансирања, која је пала са 4,5% на 4,25%.

Аналитичари су очекивали да ће трошкови задуживања пасти на састанку ЕЦБ у јуну након сигнала да је централна банка спремна да понуди већу подршку економијама еврозоне након периода економске стагнације повезане са нападом Русије на Украјину.

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept