ОДРЖАН 10. САЈАМ МЕДА И ПЧЕЛАРСТВА НА БЕОГРАДСКОМ САЈМУ

Десети јубиларни државни пчеларски сајам је одржан 3. и 4. фебруара на Београдском сајму, а министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић је, отварајући сајам, поручио да производња меда у нашој земљи мора и може да буде већа, а самим тим и извоз.

У Немачкој, потрошња меда по глави становника се креће око 4 кг годишње, док је код нас од 400 до 600 гр на годишњем нивоу, додао је потпредседник Владе.

Најавио је реактивирање радне групе која ће кренути у одлучну акцију борбе против фалсификата, а чији ће рад, на крају, донети резултата и допринети смањењу нетачног декларисања и фалсификовања производа, што наноси велику штету и произвођачима и држави.

Председник Савеза пчеларских организација Србије (СПОС) Родољуб Живадиновић, идејни творац сајма, рекао је да пчеларски савез почиње да гради сопствени погон за пласман меда без посредника, који ће бити отворен за јавност и у потпуности покривен камерама.

„Желимо пуну транспарентност и да потрошаци имају поверења у нас, јер је на тржишту доста неисправног меда”, изјавио је Живадиновић.

Држава је, према његовим речима, на том плану доста урадила, а посебно пореска управа која је открила огромне малверзације у пласману меда.

Из СПОС-а поручују да за изградњу погона имају пуну подршку председника Србије Александра Вучића, премијерке Ане Брнабић и министра пољопривреде Бранислава Недимовића, али апелују на организовање заједничких састанака са инспекцијом како би се спрецила обмана потрошача због лажног декларисања.

Ова манифестација, како наводе из СПОС-а, из године у годину расте, а ове године очекује се рекордан број излагача и потрошача, након прошлогодишњих 12.000 посетилаца.

Запажено учешће су имали и чланови Пчеларског друштва „Јасеница“ из Смедеревске Паланке.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/odrzan-10-sajam-meda-i-pcelarstva-na-beogradskom-sajmu/