Početna » ОДРЖАН САСТАНАК ЗБОГ КОРОНАВИРУСА Ово су препоруке, а ево шта је обавезно

ОДРЖАН САСТАНАК ЗБОГ КОРОНАВИРУСА Ово су препоруке, а ево шта је обавезно

У Институту за Јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" одржан је састанак радне групе Министарства здравља за поступање у условима пандемије ковид 19. на којем су донете препоруке за поступање на нивоу примарне здравствене заштите, болничких установа, као и у вези са ношењем маски у здравственим установама и вакцинацијом.

од Паланка данас
0 Коментар

Донете су препоруке на нивoу примарне здравствене заштите, на нивоу болничких установа, а и у вези са вакцинацијом.Обавезно је тестирање на ковид 19 свих запослених у здравственим установама, уколико имају симптоме акутне респираторне инфекције и њихова обавезна контрола и тестирање након прележане инфекције.

– Обавезно је тестирање контаката са ковид 19 позитивним лицима у здравственим установама, у складу са важећим Стручно методолошким упутством за поступање у условима пандемије COVID-19.

– Тестирање пацијената као услов за хоспитализацију остаје и даље исти, у складу са важећим Стручно методолошким упутством за поступање у условима пандемије ковид 19.

– Неопходно је тестирање за пријем на хематолошка и онколошка одељења, као и одељења геријатрије и одељења где се лече пацијенти са примарним и тешким имунодефицијенцијама

– Неопходно је тестирати све пацијенте који имају симптоме и знаке акутне респираторне инфекције, у тренутку пријема на болничко лечење

– Забрана посета у болницама је у надлежности Комисија за превенцију болничких инфекција, сваке здравствене установе

– Комисије за превенцију болничких инфекција у здравственим установама су дужне да у наредних 7 дана изврше процену епидемиолошке ситуације у својој установи, да дају предлог мера, као и да на даље редовно, континуирано прате епидемиолошку ситуацију у здравственој установи у сарадњи са територијално надлежним институом/заводом за јавно здравље, а у складу са важећим Стручно методолошким упутством за поступање у условима пандемије ковид 19.

Радна група је заузела став да је неопходно обавезно ношење заштитних маски у свим здравственим установама.

У погледу болничких капацитета за смештај хоспитализованих пацијената оболелих од ковид 19, Радна група је става да за сада није неопходно додатно проширење капацитета.

–  Пратиће се епидемиолошка ситуација и у складу са тим ће Радна група благовремено реаговати и дати смернице за увођење неопходних промена – наводи Институт „Батут“.

Када је реч о вакцинацији против ковида 19, она се  спроводи у складу са препорукама Стручног комитета за имунизацију, а у складу са Стручно методолошким упутством Института за јавно здравље Србије.

– Наглашен је значај вакцинације против ковид 19 и сезонске вакцинације против грипа (које се могу апликовати истовремено или у било ком временском размаку), с обзиром на предстојећу сезону респираторних инфекција – напомиње се у саопштењу Института „Батут“.

Телеграф

 


Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept