Početna » ОГЛАСИО СЕ ДИРЕКТОР ПИО ФОНДА:Неосноване примедбе по друштвеним мрежама на рачун фонда

ОГЛАСИО СЕ ДИРЕКТОР ПИО ФОНДА:Неосноване примедбе по друштвеним мрежама на рачун фонда

РЕЉА Огњеновић, директор Републичког фонда ПИО, реаговао је на нетачне објаве на друштвеним мрежама. Његово саопштење преносимо у целости.

Уз пуно разумевање родитеља деце са тешкоћама у развоју, која због здравственог стања користе право на новчану накнаду за помоћ и негу другог лица, принуђени смо да реагујемо на оркестриране прозивке упућене на рачун Фонда ПИО и директора Фонда ПИО преко друштвених мрежа због рокова у којима се доносе решења о овом праву.Неосноване притужбе на Фонд због дужег чекања на решења су лоша намера или потпуна неупућеност појединаца у делатност и надлежности институција. Да одмах разјаснимо:

Фонд ПИО не прима захтеве и не доноси решења о праву на негу и помоћ других лица уколико та лица, међу којима су и деца, немају стаж осигурања. Лекарске комисије Фонда ПИО раде услужна вештачења по захтевима које нам прослеђују центри за социјални рад и налаз, оцена и мишљење лекара се, по обављеном вештачењу, одмах враћају центрима, како би донели решење и, у случају оствареног права, увели лице у исплату. Сваки родитељ који је ушао у поступак остваривања права за своје дете добро зна процедуру и надлежности, али то, по свему судећи, не умањује потребу појединаца да покрену јавну хајку на што звучније име. Да ли иза тога стоји покушај да јавним притиском остваре право које им по закону не припада или, што је извесније, искористе туђу тешку ситуацију како би постигли политичке поене, не желимо да утврђујемо.

Оно с чим желимо да упознамо јавност јесу чињенице да је вештачење озбиљан и врло одговоран поступак који, свакодневно, спроводе стручна лица – лекари специјалисти Фонда ПИО и просечно годишње се, у свим филијалама Фонда ПИО, обави 17.000 вештачења за потребе центара за социјални рад. Држава интензивно јача системске предуслове за подршку деци и породици, тако што су уведене ретке болести у прописе, активно се примењује финансијска подршка породици с децом, родитељима је омогућено да остваре право на посебну негу детета, родитељски додатак за рођење детета је повећан 11 пута у односу на 2012. годину, са тенденцијом даљег повећања, младим породицама с децом дате су могућности повољније куповине стана …

У овим активностима Фонд ПИО и директор Фонда ПИО учествују или директно или пружањем пуне подршке, негујући идеал породице и деце као највеће благодети друштва, тако да је некоректно, злонамерно и беспризорно на ову адресу упућивати замерке и користити децу за неку личну добит.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept